Първо издълбаваш, после пълниш и заливаш - тази глезотийка с тиквички е достойна за царската трапеза:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Първо издълбаваш, после пълниш и заливаш - тази глезотийка с тиквички е достойна за царската трапеза:
Първо издълбаваш, после пълниш и заливаш - тази глезотийка с тиквички е достойна за царската...
11999
Източник: blitz.bg
Първо издълбаваш, после пълниш и заливаш - тази глезотийка с тиквички е достойна за царската трапеза:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Сигурно няма човек, който да не обича тиквички - поне в някоя от формите им: пържени, печени, мариновани, пълнени, на скара и как ли още не. Днешната ни рецепта по произход е френска, което само по себе си е един вид гаранция за кулинарен шедьовър .

Пълнените тиквички по този начин стават особено сочни, а сосчето е направо божествено! Ако досега не сте опитвали нещо подобно, време е да поправите грешката! Ето как се прави тази изумително вкусна глезотийка с тиквички или с други думи - пълнени тиквички с кайма :

Глезотийка с тиквички

Необходими продукти:

6 бр.млади тиквички (не много големи)

За плънката:

600 гр. кайма 

60 гр. пармезан (може и обикновен кашкавал)

1 с.л.ситно нарязан магданоз  

1 яйце

1 филийка бял хляб 

За кремообразния сос:

75 гр.краве масло 

1 глава лук  

3 с.л.брашно 

400 мл прясно мляко  

За поръсване:

60 гр.пармезан 

60 гр.галета  

Начин на приготвяне: 

Измийте тиквичките и отрежете краищата им. Нарежете ги на дебели колелца, които не трябва да надвишават височината на стената на съда, в който ще печете ястието. В зависимост от размера на тиквичките, колелцата могат да бъдат от 4 до 6 броя.

Издълбайте внимателно сърцевината им. Можете да го направите с помощта на специална формичка за сладки или с обикновена чаша.

дълбани тиквички

Сърцевината нарежете на дребно и смесете с каймата. Добавете пармезана/кашкавала, хляба, яйцето и магданоза. Поръсете със сол, черен пипер и добавете малко индийско орехче.

Разбъркайте всичко много добре. 

объркана кайма

Напълнете издълбаните тиквички с плънката. Поставете ги върху намаслена форма, която трябва да е с диаметър 25 см.

пълнени тиквички

Време е за соса. Нарежете една глава лук на много ситно. Разтопете маслото в малка тенджерка. Към него прибавете лука, млякото и брашното. 

Разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете на слаб огън. Не спирайте да бъркате, докато не започне да ври. Получения сос подправете със сол и черен пипер. 

бял сос

Изсипете соса при тиквичките. Поръсете с пармезан и галета и поставете във фурната, загрята до 180 градуса. Печете 35 минути до златисто кафяво.

пълнени тиквички с кайма

Ястието е готово! Можете да сервирате направо във формата за печене. Да ви е сладко! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft