Сигурно няма човек, който да не обича тиквички - поне в някоя от формите им: пържени, печени, мариновани, пълнени, на скара и как ли още не. Днешната ни рецепта по произход е френска, което само по себе си е един вид гаранция за кулинарен шедьовър .
Глезотийка с тиквички
Необходими продукти:
6 бр.млади тиквички (не много големи)
За плънката:
600 гр. кайма
60 гр. пармезан (може и обикновен кашкавал)
1 с.л.ситно нарязан магданоз
1 яйце
1 филийка бял хляб
За кремообразния сос:
75 гр.краве масло
1 глава лук
3 с.л.брашно
400 мл прясно мляко
За поръсване:
60 гр.пармезан
60 гр.галета
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и отрежете краищата им. Нарежете ги на дебели колелца, които не трябва да надвишават височината на стената на съда, в който ще печете ястието. В зависимост от размера на тиквичките, колелцата могат да бъдат от 4 до 6 броя.
Издълбайте внимателно сърцевината им. Можете да го направите с помощта на специална формичка за сладки или с обикновена чаша.
Сърцевината нарежете на дребно и смесете с каймата. Добавете пармезана/кашкавала, хляба, яйцето и магданоза. Поръсете със сол, черен пипер и добавете малко индийско орехче.
Разбъркайте всичко много добре.
Напълнете издълбаните тиквички с плънката. Поставете ги върху намаслена форма, която трябва да е с диаметър 25 см.
Време е за соса. Нарежете една глава лук на много ситно. Разтопете маслото в малка тенджерка. Към него прибавете лука, млякото и брашното.
Разбъркайте добре, за да няма бучки и оставете на слаб огън. Не спирайте да бъркате, докато не започне да ври. Получения сос подправете със сол и черен пипер.
Изсипете соса при тиквичките. Поръсете с пармезан и галета и поставете във фурната, загрята до 180 градуса. Печете 35 минути до златисто кафяво.
Ястието е готово! Можете да сервирате направо във формата за печене. Да ви е сладко!