10 Юли 2017
33212
Снимков материал: pixabay.com
Баба гануш - популярна разядка от Близкия Изток - прилича на сос или нежен пастет от печен патладжан . Ястието се приготвя много просто, но впечатлява и най-скептичните. Баба Гануш се прави по традиция в Турция, Израел, Сирия, Индия, Кавказ и още няколко десетки страни. В зависимост от местоположението има и леки промени в рецептата на тази лека закуска.
Например, в някои страни, структурата включва таханова (сусамена) паста , а в други - не.
Някои рецепти се отличават с присъствието на кисело мляко в съставките и набор от специфични подправки, но едно нещо остава непроменено - Баба Гануш трябва задължително да включва печен патладжан . Можете да го изпечете по различни начини: във фурната или на открит огън. Ароматът на дим още по-добре подчертава вкуса на ястието!
Съставки:
120-150 гр. сусам
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
1-2 скилидки чесън
сол на вкус
1/2 връзка пресен кориандър
щипка червен пипер
Приготвяне:
- Измийте патладжаните, набодете ги с вилица, поставете в тава и ги изпечете в продължение на 40 минути на 175 градуса. Омекналите патладжани извадете от фурната, разрежете ги по дължина и ги охладете.
- Поставете семената сусам в купата на блендера и ги смелете на паста. Добавете чесъна, лимоновия сок, червен пипер, сол, зехтин и разбъркайте до получаване на еднородна смес.
- Вътрешността на патладжана издълбайте. Ако има по-големи семена, премахнете ги. Пюрирайте пулпата и я смесете със сусамовата смес. Доовкусете по желание, като добавите още сол, черен пипер или лимонов сок.
- Сервирайте соса в дълбока купа, поръсен със зехтин и ситно нарязан магданоз.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари