Тиквички с кашкавал и пухкава заливка , запечени на фурна - само като си го представи човек, може да получи обилно слюноотделяне! Вкусни са и горещи, и добре охладени - във втория вариант са идеални с чаша изстудено бяло вино. Тази проста, бърза рецепта е полезна, ако гостите ви вече са пристигнали, а няма какво да им поднесете, или изведнъж сте огладнели неистово, или просто не искате да губите ценно време в готвене.
Тиквички по френски
Продукти:
- 2 супени лъжици краве масло
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици пшенично брашно
- половин чаша мляко
- 2 чаши настърган кашкавал (сирене Грюер в оригиналната рецепта)
- половин чаша настърган пармезан
- сол
- прясно смлян черен пипер
- щипка индийско орехче
- 4 средни тиквички, нарязани на дебели пръстени
- 2 чаени лъжички прясно смляна мащерка
- нарязан магданоз за гарнитура
Приготвяне:
1. Загрейте фурната до 200 ° и намажете с мазнина средно голяма форма за печене. В голяма тенджера на умерен огън разтопете маслото. Добавете чесъна и запържете за около 1 минута. Добавете брашното към чесъна и запържете, докато брашното стане златисто и започне да образува балончета - след около 1 минута. Добавете млякото, като бъркате непрекъснато с тел, и оставете сместа да заври. Варете при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти, около 1 минута.
2. Изключете котлона и добавете 1 чаша настърган кашкавал и пармезана. Разбъркайте, докато сиренето се стопи, след това подправете със сол, пипер и индийско орехче.
3. Изсипете слой от нарязаните тиквички в тавата. Подправете със сол и черен пипер и залейте тиквичките с 1/3 от соса. Добавете малко от останалия кашкавал, след това поръсете с мащерка.
4. След това сложете още пласт тиквички, залейте със соса, поръсете с кашкавал и мащерка. Печете до златисто-кафяво, от 23 до 25 минути. Гарнирайте с магданоз и сервирайте ястието горещо.
Ще се насладите на комбинацията от кашкавал и тиквички!