Патладжаните са идеални за печене, консервиране и приготвяне на сосове. Този зеленчук е много полезен, съдържа оптималното количество калций, калий, фосфор, желязо, има необходимия за организма ни каротин и голямо количество витамини от група В. При правилно приготвяне патладжаните могат да се превърнат в отличен диетичен продукт.
Суровите патладжани съдържат само 24 калории на 100 г.
КАК ДА ПЪРЖИМ ПАТЛАДЖАН
БЕЗ ИЗЛИШНО МАСЛО
Поставете филийките патладжан в микровълновата, преди да ги изпържите. Загрейте на максимална мощност за 5-7 минути, докато не станат наполовина готови. Патладжанът трябва да омекне, да оставите сока да изтече в чинията. Сега можете да го изпържите в тиган. Патладжанът, напоен със сок, едва ли ще абсорбира масло и ще се изпържи много по-бързо.
Накиснете нарязан патладжан в подсолена вода. След това източете водата, изцедете я леко и можете да го сложите в тигана. Сега ви трябва много малко масло или олио за пържене. Просто и удобно!
Нарежете патладжаните, посолете, оставете за 20-30 минути. Отцедете парчетата от сокът и сложете на патладжан олио в размер на 4 супени лъжици за 1 кг. След това можете да ги разбъркате директно с ръце, за да разпределите мазнината равномерно. Сега можете да пържите в напълно сух тиган.
За да създадете малка бариера между олиото и патладжана, можете да ги потопите в осолено брашно.
В тази статия описахме как правилно да се изпържи патладжан . Сега можете да пирувате с него, без риск да качите излишни килограми. Патладжаните се съчетават добре с други зеленчуци - домати, чушки, тиквички. Патладжанът идеално допълва месни ястия и дори замества месото за тези, които решат да преминат към вегетарианска диета.