От пърженето със зехтин няма полза за здравето
Хората, които използват високо квалитетен зехтин за готвене нямат никакви ползи за здравето, тъй като при пържене зехтинът губи всички свои качества, които са добри за нашето здраве.
Зехтинът е превенция срещу рак и други заболявания
Зехтинът съдържа повече антиоксиданти от другите масла и съдържа компоненти, които помагат в превенцията на рака и други заболявания.
Въпреки това, когато зехтинът се загрява, губи своите качества, твърдят учените от университета в Порто в Португалия.
"Използването на маслиновото масло в готвенето се разраства, главно поради неговите положителни ефекти върху здравето, обаче, ако се използва за пържене, той губи своите положителни аспекти", казват изследователите.
Така че, ако пържите със зехтин все едно сте използвали обикновено олио.
Ако обаче държите да използвате зехтин при готвенето, учените препоръчват да се пържи на ниски температури или зехтинът да се добавя постепенно в течение на готвенето, за да предотвратите неговото прекомерно загряване.
Зехтинът се произвежда чрез пресоване на зелени маслини.
Той може да е нерафиниран (Virgin-необработен в превод от англ.ез.) или рафиниран. Известно е, че колкото по-слабо и малко е рафинирането чрез термична обработка и химично третиране, толкова по-високо е качеството назехтина.
Нерафинираните зехтини са много полезни за здравето, защото съдържат много хранителни вещества от пресованите маслини.