В дълбок съд пресейте брашното и направете вдлъбнатина в средата.
Изсипете топлата вода и в нея добавете захарта и натрошената мая.
Разбъркайте, докато маята се разтопи, след което добавете и останалите съставки.
С тел хубаво разбийте хомогенно, много меко тесто и го оставете на топло да втаса.
В дълбок съд загрейте около половин литър олио.
С намазнена лъжица гребвайте от надигнатото тесто и пускайте мекички в олиото. Пържете ги за кратко време от двете страни, докато получат красив златист цвят.
Готовите мекички извадете върху хартиена салфетка, за да попие излишната мазнина, и поднесете със сирене или ги поръсете с пудра захар.
Забележка: Към олиото при пърженето добавете 3-4 зърна боб, за да не потъмнява олиото, докато се пържат.