Каквито и да са вкусовите ни предпочитания, има ястия, които повечето хора обожават. Например пържени картофи с коричка. Възрастни и деца я обожават. Картофите се приготвят с гъби, месо , сирене и лук. Но класическите картофи все още остават най-популярната опция за готвене. Просто изпържването на картофите, така че да са крехки и едновременно хрупкави, е друга задача.
Никога не са ми се получавали пържени картофи. Или излизаха твърде меки, буквално се разпадаха в тигана , или бяха твърди и недопечени. И реших да взема майсторски клас от мой приятелка, която завърши кулинарен колеж. Когато видя как точно пържа картофи, се смя много дълго. Оказа се, че съм направила няколко грешки, които не ми позволиха да постигна желания вкус.
Пържени картофи с коричка
Въпреки факта, че това ястие е много лесно за приготвяне, има няколко тайни, които правят картофите наистина вкусни .
Правилно рязане
Един мой приятел твърди, че вкусни картофи стават само когато се нарежат на ивици. Но това не е вярно. Основното условие за успешно приготвяне е парчетата, с които се нарязват картофите, да са с еднакъв размер . Така ще се сварят и ще се запекат равномерно. Затова изберете свой собствен начин на рязане - филийки, лентички, кубчета или четвъртинки.
Отървете се от излишното нишесте
Картофите, които съдържат много нишесте, са най-подходящи за пюре. Но при пържене нишестето повече пречи, отколкото помага. Ето защо, за да изпържите вкусни картофи, се препоръчва първо да намалите количеството нишесте.
За да направите това, картофените клубени трябва да се държат във вода за 30 минути преди пържене. Можете да оставите необелените или вече нарязани на филийки картофи да се накиснат. През това време голямо количество нишесте ще отиде във водата и готовите картофи ще бъдат хрупкави.
Тиган
Много е важно да използвате правилния тиган за пържене на картофи. Това трябва да е съд с дебело и широко дъно . Най-добре е да е чугунен тиган. Ако нямате такъв, тогава тиган с незалепващо покритие ще свърши работа, но със същото дебело дъно. В тънък, лек тиган картофите няма да имат време да се запържат и ще изгорят.
Правилно начало на пържене
Много е важно да започнете правилно процеса на пържене на картофи. Преди всичко не забравяйте, че мазнината, в която ще се пържат картофите, трябва да е добре загрята. В противен случай кората няма да има време да се образува и твърде много мазнина ще се абсорбира в картофите. Тези картофи ще имат вкус повече като варени. Друго условие е в тигана да се сложат добре подсушени парченца картофи. Използвайте хартиена кърпа за това.
Смесване
Друга грешка, която аз и много начинаещи допускаме, е прекаленото разбъркване. Струваше ми се, че колкото по-често разбърквате картофите, толкова по-малко вероятно е те да изгорят. Но всъщност честото разбъркване на картофите ги превръща в каша . Ето защо готвачите препоръчват да разбърквате картофите не повече от 1-2 пъти. И след като наредите филийките, изчакайте 4-5 минути, за да има време коричката да стегне. Едва след това го обърнете.
Не трябва да покривате картофите с капак в самото начало на пържене. Първо изчакайте да се появи златиста коричка и само 5-7 минути преди края на готвенето затворете тигана с капак и намалете котлона.
Солта е в самия край
За да стане хрупкава картофената коричка, посолете ястието добре. Противно на съветите на много домакини, картофите трябва да се осоляват в самия край, когато са готови. Ако осолите картофите в началото, те ще бъдат меки и леки , без румени страни. Между другото, подправките и билките също трябва да се добавят в края, за да не изгорят по време на процеса на пържене.