Картофите са една от най-използваните храни в световен мащаб и това никак не е чудно. Хранителната им стойност е много висока, сравнително евтини са за отглеждане и при правилни грижи дават богата реколта.
Всъщност този любим на всички зеленчук е пренесен в Европа още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г.
Използваме картофите във всякакви ястия - супи, основни, дори в редица десерти и тестени изделия. Но най-обичани и популярни си остават пържените картофки - любимата гарнитура към меса от всякакъв вид или просто предястие, поднесено с настъргано бяло сирене. Както всички знаем, обаче, пържените картофи са един от най-големите врагове на тънката талия. Специалистите по хранене ги определят като трудносмилаема храна, която в големи количества може да доведе до сериозни храносмилателни смущения. Оказва се, обаче, че някои любими наши добавки към пържените картофи ги правят в пъти по-вредни за здравето.
Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак.
От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което е сериозно бреме за храносмилателната система . Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи със следните 4 продукта :
Месо
В комбинацията месо + пържени картофи ще накараме тялото ни да преработва едновременно както протеини, така и въглехидрати, и мазнини - това е една непосилна задача за храносмилането.
Домати
Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да получите лошо храносмилане.
Алкохол
Пържените картофи, заедно с алкохол представлява двойна тежест върху бъбреците. При тази комбинация тялото запазва повече течност в тъканите. Жалко за любимата ни комбинация пържени картофи + бира!
Хляб
В компания с пържени картофи, хлябът ще „възнагради” тялото ви с ненужно голямо количество концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.