Днес ще ви покажем една много интересна вариация на ястие, което всички обожаваме през лятото. Пържени тиквички с чесън и подправки - какво толкова му е специалното, ще кажете? Ноопитайте да ги приготвите според версията на испанските домакини! Възможно е да останете изненадани от новия вкус.
Испански пържени тиквички с чесън
Препоръчваме да използвате тъмнозелените тиквички като основна съставка. Този сорт тиквички е специален с това, че зеленчуците не стават твърде големи. В същото време тъмнозелената кожа остава мека, а семената практически не се усещат вътре. Следователно узрелите тиквички няма нужда да се почистват от семето, а се нарязват на шайби по цялата дължина.
Ако все пак изберете обикновени тиквички, гледайте да са по-млади: с мека кора и неузрели семена.
Имайте предвид, че за разлика от варианта, с който сме свикнали, в тази рецепта тиквичките се пържат, без да се овалват в брашно. В същото време, преди да поставите шайбите в тигана, е важно да ги подсушите с хартиена кърпа.
Пържени тиквички по испански с чесън и подправки
Продукти:
2 тиквички
6 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вку
зехтин на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките на филийки с дебелина около 1,5 см. Подредете в чиния или на дъска и посолете достатъчно обилно от двете страни. Прехвърлете шайбите в гевгир и оставете за 30 минути.
Нарежете на ситно целия чесън, сложете в купа. Нарежете зелениите и ги добавете към чесъна. Посолете леко, добавете черен пипер на вкус и разбъркайте, като леко стривате сместа.
Поставете тиквичките върху хартиена кърпа, покрийте с втора и подсушете добре. Загрейте зехтина (олиото) в тиган, сложете кръгчетата тиквички. Пържете от двете страни до леко зачервяване. Поставете изпържените тиквички върху хартиена кърпа, за да премахнете излишното олио.
Изсипете още една супена лъжица олио в тигана и сложете чесновата смес там. Гответе при непрекъснато бъркане за 20-30 секунди.
Прехвърлете тиквичките в чиния за сервиране и ги полейте с горещия чеснов дресинг.
Можете да сервирате и друго, освен тиквички, с този ароматен чеснов дресинг. Патладжаните, чушките, карфиолът, броколите също са страхотни "приятели" с него. Опитайте и се насладете на храната си!