![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
4-6 телешки пържоли без кост
сол
смлян черен пипер
зехтин
СОС:
3 с л краве масло
12 (375 г) глави лук шалот (може и друг сорт лук - примерно арпаджик)
175 мл сухо червено вино
250 мл телешки бульон
Пържолите се почистват и се подсушават с кухненско руло. Натриват се със сол и смлян черен пипер от двете страни. Запържват се в добре загрят и намаслен леко със зехтин тиган за 40-60 секунди от всяка страна до тъмнокафяв цвят (ако тиганът е добре загрят не би трябвало да отнеме повече време). Огънят се намалява и пържолите се до изпържват допълнително от всяка страна още 2-4 минути (това зависи от вкуса Ви - алангле или препечени пържоли). Прехвърлят се в затоплен съд и се похлупват с алуминиево фолио. Докато "почиват" пържолите се приготвя сосът. В същият, но почистен тиган се разтопява половината от маслото. Лукът се нарязва на тънки филии. Запържва се за 5 минути до полуготовност. Сипва се виното и сосът се кипва. Оставя се да кипи, докато не се изпари цялото вино. Прибавя се бульонът и сосът се вари 5-7 минути, докато омекне лукът. Накрая се прибавя останалото краве масло и се разбърква. Пържолите се поднасят поляти със соса. За гарнитура се сервират пържени картофи и салата според сезона.