От продуктите се замесва тесто, което трябва да е средно меко. Разделя се на топченца - колкото голям орех, които се оставят да си починат, най-малко 30 минути. Колкото по-дълго престоят, толкова по-добре. Всяко топче се разточва на набрашнен плот. Трябва да е много тънко, около 3 мм. Загрява се силно голям сух тиган (или сач) и всеки хляб се изпича за кратко от двете страни.
Готовите хлябове се оставят да изстинат и се съхраняват на сухо място. Трайност поне 5-6 седмици.
Преди консумация се намазват с длан с вода, завиват се и се оставят да престоят, докато омекнат и могат да се огъват, без да се натрошат. Може и да се наредят хляб - влажна кърпа - хляб - кърпа и т.н. 30 минути престой са достатъчни.
Сервират се напълнени със сирене, салата или пълнеж от кайма (турският еквивалент на тортия). Могат да се поднесат и към всяко ястие, вместо нормален хляб.
Омекналите хлябове могат да се изпържат в тиган с по 1 с.л. олио на хляб - тогава стават препържени, хрупкави и много вкусни, и вървят с конфитюр, мед или просто със сирене.
Пърлени турски питки - юфка екмеги
17 Януари 2012
63127
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари