Ако обичате пица или пърленки, определено ще харесате и тази вкусна рецепта, която комбинира най-доброто от двете - Пърленки Калцоне. Богатият вкус на сирене е истинска фантазия, а мекото тесто ще ви накара да похапвате още и още:
Пърленки Калцоне
Продукти:
1 чаша кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода за хляб (угасена с оцет)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л.
3 чаши брашно (2,5 чаши за тестото + 0,5 чаши за оформянето)
200 г извара
120 - 150 г твърдо сирене
2 скилидки чесън (по желание)
олио за пържене
Приготвяне:
1. Първо пригответе тестото. Изсипете солта, захарта и содата с оцета в купа с киселото мляко и разбъркайте с бъркалка.
2. При непрекъснато бъркане поръсете на порции пресятото брашно и месете, докато тестото стане гладко.
3. Прехвърлете тестото върху набрашнен плот и омесете компактно тесто.
Покрийте го с прозрачно фолио и го оставете за 15-20 минути.
4. За пълнежа може да използвате всяко твърдо сирене, настъргано на ситно ренде (включително кашкавал).
Добавете към сиренето (кашкавала) извара, щипка сол, две пресовани скилидки чесън и разбъркайте добре плънката.
Разделете пълнежа на 4 части.
5. Разделете и тестото на 4 части и всяка част разточете на палачинка с дебелина 5 мм.
Сложете плънката в средата, завийте в тесто, натиснете, така че да се получи по-дебела палачинка и може да си помогнете малко с точилката.
6. Загрейте олиото в тиган и запържете от двете страни до златисто.
7. Накрая поставете върху хартиени кърпи, за да се отървете от излишната мазнина.
8. Готово.
Пожелаваме ви добър апетит!