Тази Пъстра зелева туршия е не само красива: тя е и невероятно ароматна и вкусна. През зимата буркан от красивата зимнина ще отлети за миг - става и за гарнитура, и за салатка. Опитайте и ще останете очаровани! Ето и необходимите продукти за най-популярната туршия в мрежата:
Пъстра зелева туршийка
Продукти:
зеле от по-късни сортове - 1,5 кг
домати - 500 гр. (можете да използвате незрели)
чушки - 500 гр .
моркови - 300 гр .
лук - 300 гр .
магданоз - 80-100 гр. (можете да вземете други зелении на вкус или изобщо да не добавяте)
сол - 60 гр .
захар - 100 гр .
рафинирано олио - 120 мл
оцет 9% - 120 мл
бахар - 3 бр. във всеки буркан
лют черен пипер - 3 бр. във всеки буркан
дафинов лист - 1 бр. във всеки буркан
Приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на ситно, зелето накълцайте на ситно или настържете на ренде.
Комбинирайте зеленчуци и подправки в един по-голям съд, добавете сол, захар, олио и оцет, разбъркайте. Покрийте с фолио или капак и мариновайте за 40 минути. През това време салатата се разбърква 2-3 пъти.
Разбъркайте туршията отново, преди да я насипете в чисти буркани, след което разпределете и сока във всички буркани. Добавете в бурканите необходимото количество дафинови листа, черен пипер и бахар.
Покрийте с капаци и стерилизирайте в тенджера в рамките на 25 минути след завиране на водата.
Затегнете капаците, обърнете бурканите и ги оставете да изстинат. След това приберете на хладно за съхранение.
Да ви е сладко!