250 г макарони (ригатони, пене)
1 супена лъжица зехтин
сол, черен пипер
30 г нарязани на шайби маслини
120 г чери домати
1 глава лук
350 г консервиран артишок, прецеден и нарязан на половинки
100 г тиквички, обелени и нарязани
за дресинга:
4 супени лъжици доматено пюре
2 супени лъжици обезмаслено кисело мляко
1 супена лъжица портокалов сок
1 стрък нарязан пресен босилек
сол
Сварете пастата по указания на опаковката начин, прецедете добре и върнете в съда. Разбъркайте маслините със сол, зехтина и черен пипер, добавете в пастата и охладете. В тиган с малко зехтин задушете нарязания лук, добавете тиквичките и задушете до омекване на лука. Добавете получената смес към пастата заедно с артишока и доматите.
Смесете продуктите за дресинга и залейте пастата. Разбъркайте добре. Украсете с пресни листенца босилек.