За 20 равиоли
Тесто:
2 чаши брашно
1 щипка сол
1 ч.л. зехтин
2 яйца
1 1/2 с.л. вода
Плънка:
1 (225 гр) опаковка сирене Рикота (или пълномаслена извара)
1 (115 гр.) опаковка меко крема сирене (тип Филаделфия)
1/2 чаша настъргана Моцарела
1/2 чаша сирене Проволоне, настъргано
1 яйце
1 1/2 ч.л. сушен магданоз
За Песто Алфредо:
2 с.л. зехтин
2 скилидки чесън, счукани
3 с.л. босилеково песто (домашно или от магазина)
2 чаши гъста сметана
1/4 чаша настърган Пармезан
1 (680 гр.) буркан сос Маринара
За намазване:
1 яйце
1 с.л. вода
Смесете брашното със солта и направете купчинка на работната повърхност. Разбийте зехтина, двете яйца и водата в купа. Излейте половината от яйчената смес в кладенче, оформено в брашното. Започнете да смесвате яйцата с брашното с една ръка; използвайте другата си ръка, за да придържате купчинката брашно. Прибавете останалата яйчена смес и омесете на тесто.
Месете, докато тестото стане гладко – 8-10 минути; прибавете още брашно, ако тестото е лепкаво. Оформете го на топка и увийте стегнато с прозрачно фолио. Оставете в хладилника за 1 час.
През това време пригответе плънката: смесете Рикотата, крема сиренето, Моцарелата, сиренето Проволоне, яйцето и магданоза и ги разбъркайте добре. Оставете плънката настрана.
Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган на средна температура. Прибавете чесъна и пестото и ги задушете около минута. Излейте вътре сметаната, увеличете температурата и оставете соса да заври. След това намалете огъня и оставете да къкри за 5 минути. Добавете Пармезана и разбъркайте, за да се разтопи. Махнете от огъня и поддържайте соса топъл.
Междувременно в друг дълбок тиган стоплете соса Маринара.
Загрейте фурната на 190 градуса C. Разбийте яйцето с 1 с.л. вода.
Разточете тестото на тънък лист (колкото ръбчето на монета). Намажете повърхността на тестото с яйчената смес. От плънката гребвайте с чаена лъжичка и поставяйте върху тестото купчинки на разстояние около 2-2,5 см. Покрийте плънката с втори лист тесто (със същите размери и дебелина), като притискате около купчинките плънка, за да излезе въздухът и да се запечатат двата листа тесто. Нарежете на равиоли с нож или нож за пица. Хубаво притиснете крайчетата (може и с вилица).
Напълнете дълбока тенджера с леко подсолена вода и оставете да заври. Изсипете вътре равиолите и ги оставете да поврат непокрити, като разбърквате често, докато изплуват на повърхността – около 4-8 минути. Отцедете ги добре.
Намазнете тавичка за печене. Поставете сварените равиоли отгоре и ги запечете в загрятата фурна до покафеняване – около 4 минути.
Разпределете равиолите в порционни чинии (загрети). Отгоре поръсете с топлия сос Маринара и покрийте със сметановия сос.