Пухкавите и меки оризови мекички са просто ястие, което може да се приготви за закуска или следобедна закуска, а също и като допълнение към вечеря. Получават се много вкусни и крехки оризови мекички , които може да сервирате както със солена, така и със сладка добавка. За приготвянето им ще ви трябват следните съставки:
Крехки оризови мекички
Продукти:
ориз, 200 г
захар, 1 супена лъжица
Шипка сол
вода и мляко 200 мл
яйца, 3 бр.
Приготвяне:
Смесете ориза с вода и мляко, сол и захар, варете на слаб огън до омекване.
Охладете малко кашата и разбийте в нея яйцата. С помощта на пасатор смелете масата до пълна хомогенност.
Намокрете ръцете си с вода и оформете малки „кюфтета“ от оризовата маса.
Оваляйте ги в грис, галета.
Запържете в растително масло от двете страни до златисто-кафяво на слаб огън.
Поднесете мекичките със заквасена сметана, сладко по избор или просто поръсени с пудра захар. Много вкусни са с мед, шоколад, разтопен карамел, кленов сироп и др. Можете сами да регулирате количеството захар в сместа, само не прекалявайте, за да не започне да прегаря при пържене поради голямото количество захар.