Разбивам с миксер яйцата със захарта до удвояване на обема, добавям орехи и става съвършената...
18 Октомври 2023
3684
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Начин на приготвяне:
За блатовете:
- 4 яйца
- 1 чаена чаша (с вместимост 200 милилитра) захар
- 1 чаена чаша (с вместимост 200 милилитра) брашно
- 10 грама бакпулвер
- 1 чаена чаша (с вместимост 200 милилитра) смлени орехи
За вътрешния крем:
- 125 грама меко масло
- 250 грама крема сирене
- пудра захар на вкус
За външния крем:
- ½ литър прясно мляко
- ½ чаена чаша (с вместимост 200 милилитра) захар
- 1 чаена чаша (с вместимост 200 милилитра) пудра захар
- 2 яйца
- 2 супени лъжици брашно
- 1 супена лъжица нишесте ванилия
- 60 грама краве масло
- ванилия
За сиропиране:
- 100 грама захар
- 150 милилитра вода
Още:
- смлени орехи за поръсване
Начин на приготвяне:
Разбивам с миксер яйцата със захарта до удвояване на обема. След това прибавям постепенно орехите, като бъркам с шпатула или с лъжица.
Накрая слагам пресятото брашно с бакпулвера. Готовата смес разпределям по-равно в две тавички с диаметър 20 сантиметра, които са предварително намазнени и набрашнени.
Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят и суха клечка. По средата на печенето разменям местата им.
Готовите блатове охлаждам върху решетка.
Вътрешния крем приготвям, като разбивам с миксер крем сиренето с маслото и пудрата захар до получаване на гладък крем. Продуктите трябва да са със стайна температура.
Външен крем правя като в касерола слагам яйцата и захарта, разбивам с телена бъркалка. Прибавям пудрата захар, брашното, нишестето и студеното прясно мляко. Слагам на котлона на средна степен и варя, при непрекъснато бъркане, до сгъстяване. Накрая добавям маслото и ванилията. Приготвен по тази начин, кремът е гладък и няма нужда от минаване през цедка.
Сглобявам тортата като поставям първия блат и стягам с регулируем ринг (може и без ринга). Сиропирам с половината от сиропа. Нанасям вътрешния крем и заглаждам. Поставям втория блат, сиропирам с останалата част от сиропа и прибирам на студено за няколко часа да стегне.
Освобождавам от ринга и покривам страните и горната част на тортата с външния крем. Поръсвам със смлени орехи. Готово е!
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари