Разбивам яйцата директно в тавата с млякото и у дома ядем най-вкусния крем-карамел! Хем не цапам, хем е разкошен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Разбивам яйцата директно в тавата с млякото и у дома ядем най-вкусния крем-карамел! Хем не цапам, хем е разкошен:
Разбивам яйцата директно в тавата с млякото и у дома ядем най-вкусния крем-карамел! Хем не цапам,...
42347
Разбивам яйцата директно в тавата с млякото и у дома ядем най-вкусния крем-карамел! Хем не цапам, хем е разкошен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Крем-карамелът е десерт, познат на всички от незапомнени времена. У дома обаче го приготвяме така, както баба го правеше навремето - директно в тавата, в която ще се пече, се чукват яйцата и се добавят останалите продукти.

За този десерт не ви трябва миксер, всъщност миксерът не е препоръчителен, тъй като ще наруши необходимата структура на сместа. Приготвя се само от три съставки: яйца, захар и мляко, като който желае може да добави и допълнително карамел (но ние го предпочитаме така, да не е особено сладък).

Обикновено на литър мляко се слагат 8 или 10 яйца, в зависимост от големината им, като захарта се измерва със супени лъжици и се слагат толкова лъжици захар, колкото яйца ще сложите.

Преди да стане "модерен" крем карамелът, моята баба му викаше " Млечник " или " Каймачина ", както и до днес е известен десертът в македонския край.

Ето какво ви е необходимо за приготвянето му:

Млечник/Каймачина/Крем карамел

Продукти:

8 яйца

8 супени лъжици захар

1 литър прясно мляко

3 пакетчета ванилова захар (по желание)

Приготвяне: 

Яйцата се счупват директно в тавата (не се маже с олио или поръсва с брашно), добавят се захарта и ванилията, след което се разбива всичко с тел. 

яйца в тава

разбиване яйца

След това добавете млякото и разбъркайте, за да се изглади сместа.

яйца с мляко

Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса и намалете на 180 градуса, след което печете от половин до един час, зависи от фурната. За да не загори отгоре, можете да регулирате печенето по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и на тази температура печете млечния сладкиш до загряване на сместа, след което намалете на 50 градуса и продължете да печете. Най-важното – Млечникът не трябва да завира!

Млечник

Проверявайте от време на време с пръст, като докосвате повърхността, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да изстине до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка. 

Рецепта на читателката ни Мими

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft