Един от най-простите пайове може да се счита за ябълков пай.
- Съставки за ябълков пай:
- Яйца - 3 бр.;
- Сол - щипка;
- Захар - 130 г;
- Ванилова захар - 1 ч.л.;
- Брашно - 300 г;
- Бакпулвер - 10 г;
- Масло - 70 г;
- Мляко - 180 мл;
- Ябълки - 3 бр.
- Приготвяне на ябълков пай:
Първо добавете сол, обикновена и ванилова захар в купа с яйца. Разбийте с миксер, докато се появи бяла пухкава маса.
Смесете брашното с бакпулвера, пресейте половината в яйчената смес.
В тенджера разтопете маслото с млякото на умерен огън, след което изсипете в тестото.
Пресейте останалото брашно и бакпулвера в тестото и продължете да месите, докато стане гъсто. Покрийте тавата за печене с пергамент.
Разстелете първата част от тестото на равномерен слой. Нарежете ябълките на тънки филийки и ги наредете със застъпване върху тестото.
Покрийте ябълковия слой с втората част от тестото и заравнете повърхността.
Печете сладкиша около 40 минути при температура 180 градуса.
По желание преди печене може да поръсите сладкиша с бадемови трохи, а след изпичане украсете с ванилена захар.