За българина може би най-ефикасният лек срещу махмурлука е зелевата чорба или шкембето, подлютено и със солидна доза чесън. Но се оказа, че съществува далеч по-ефективен метод, с който да преборим последствията от снощното напиване.
Консумацията на продукти с високо съдържание на аминокиселината L-цистеин може да намали симптомите на махмурлука , твърдят финландски учени.
L-цистеинът се съдържа в големи количества в суровите яйца, суровите слънчогледови семки и зеления грах.
Учени от Финландия направили експеримент, в който доброволците с признаци на махмурлук били разделени на две групи.
На едната дали таблетки L-цистеин, а другата ползвала плацебо.
Проучването показало връзката между L-цистеина и снижаването на симптомите на махмурлука. Оказало се, че аминокиселината намалява главоболието, усещането за гадене, стреса и тревогата.
Подчертава се, че това е първото изследване в света, в което се открива, че проста аминокиселина, като L-цистеина, намалява симптомите на махмурлука, съобщава университетът в Хелзинки.