Разделното хранене се основава на теорията, че различните групи храни се усвояват оптимално, когато се консумират в следните комбинации:
Протеините (боб, ядки, семена, месо, риба, птици) и скорбяла (зърнени храни, тестени изделия, хляб, зърнени храни, ориз, моркови и т.н.) трябва да се ядат в отделни хранения. Протеините могат да се консумират със зеленчуци и нишесте, може да се комбинират със зеленчуци.
Плодовете трябва да се ядат самостоятелно.
Нишестето.
Критиците на разделното хранене от друга страна, казват че:
1. Повечето, ако не всички хора, могат да се справят с разнообразието от храни по едно и също време, без това да причинява здравословни проблеми.
2. Тази диета може да бъде трудна за изпълнение и отнема много време, за да се следва. Любими комбинации, като например пиле с картофи, тофу с ориз, боб и ориз, риба тон в сандвичи не са разрешени.
3. Недостатъци на хранителни вещества могат да се появят без правилно планиране на хранене. Протеините и нишестето не могат да се ядат заедно, така че хората обикновено избират едното, или другото. В резултат на това хората често консумират повече нишесте от протеини, като нишестето се смята за по-засищащо и задоволяващо. Специално внимание трябва да се отдели за осигуряване на достатъчен прием на протеини, калций, цинк, витамин D и витамин В12.
4. Комбинирането на протеини и скорбяла може да бъде от полза. Когато протеините и мазнините се комбинират с нишесте, се забавя усвояването на скорбяла, което помага да се поддържа стабилно нивото на кръвната захар и нивото на инсулина.