Разделно хранене за 2012. Въведение

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Разделно хранене за 2012. Въведение
58897
Снимков материал: pixabay.com
Разделно хранене за 2012. Въведение

 

Разделното хранене се основава на теорията, че различните групи храни се усвояват оптимално, когато се консумират в следните комбинации:

Протеините (боб, ядки, семена, месо, риба, птици) и скорбяла (зърнени храни, тестени изделия, хляб, зърнени храни, ориз, моркови и т.н.) трябва да се ядат в отделни хранения. Протеините могат да се консумират със зеленчуци и нишесте, може да се комбинират със зеленчуци.

Плодовете трябва да се ядат самостоятелно.

Нишестето.

Смята се, че се абсорбира най-добре, когато се консумира самостоятелно, или със зеленчуци, защото рН на храносмилателния тракт е алкална. Храносмилането на протеините, обаче, изисква стомашна киселина и ако се комбинират белтъци и нишесте, храносмилателната среда не е достатъчно киселинна или алкална за двете групи, за да се абсорбира добре. Много от привържениците на разделното хранене вярват, че това може да доведе до здравословни проблеми като лошо храносмилане.

Критиците на разделното хранене от друга страна, казват че:

1. Повечето, ако не всички хора, могат да се справят с разнообразието от храни по едно и също време, без това да причинява здравословни проблеми.

2. Тази диета може да бъде трудна за изпълнение и отнема много време, за да се следва. Любими комбинации, като например пиле с картофи, тофу с ориз, боб и ориз, риба тон в сандвичи не са разрешени.

3. Недостатъци на хранителни вещества могат да се появят без правилно планиране на хранене. Протеините и нишестето не могат да се ядат заедно, така че хората обикновено избират едното, или другото. В резултат на това хората често консумират повече нишесте от протеини, като нишестето се смята за по-засищащо и задоволяващо. Специално внимание трябва да се отдели за осигуряване на достатъчен прием на протеини, калций, цинк, витамин D и витамин В12.

4. Комбинирането на протеини и скорбяла може да бъде от полза. Когато протеините и мазнините се комбинират с нишесте, се забавя усвояването на скорбяла, което помага да се поддържа стабилно нивото на кръвната захар и нивото на инсулина.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft