Разделно хранене за 2012. Принципи

вход през zajenata.bg
За Жената
Диети
Разделно хранене за 2012. Принципи
208241
Снимков материал: pixabay.com
Разделно хранене за 2012. Принципи

 

Принципите на Разделното хранене са много прости. Не комбинирайте въглехидрати и протеини в едно и също хранене, тъй като различните видове храни изискват различни храносмилателни секрети.

Ако се храните с картофи за обяд не ги комбинирате с месо, или риба. По същия начин, ако се храните с бекон, или яйца за закуска, не ги комбинирате с хляб. Можете да комбинирате протеини, или въглехидрати с така наречените "неутрални" храни. За щастие има много неутрални храни, което ни дава широк спектър от възможности за избор, които да бъдат използвани в рецептите. Това е една от основните разлики в сравнение с повечето диети, които често са ограничителни.
Теорията зад разделното хранене е, че по-лесно се усвояват въглехидратите и протеините, когато се консумират отделно. Тялото се избавя от токсините по-лесно и се увеличава скоростта на метаболизма, а в същото време се натрупват по-малко мазнини. Разделното хранене е един лесен начин да се противодейства на известни храносмилателни проблеми и наднормено тегло. Балансирайте вашия метаболизъм с Разделно хранене!

Категории храни

Има три групи храни в Разделното хранене: въглехидрати, протеини и така наречените "неутрални" храни. Не се плашете, това звучи по-объркващо, отколкото е в действителност. Нека погледнем по-отблизо групите храни, за да може успешно да се използва комбинирането на храните.

Протеини
Примери за комбиниране на храните с протеини:
Варени, печени меса и колбаси, или на скара. Всички видове месо: свинско, говеждо, агнешко, птиче месо, патици и др, както и всички видове колбаси
Варени, или пържени морски дарове (риба и миди), всички видове морски дарове, като например миди, раци, омари, риба тон и др.
Яйца.Цели яйца, или яйчен белтък (яйчният жълтък принадлежи към неутралните храни)
Мляко и млечни продукти – частично.Всички видове мляко, няколко вида сирена, съдържащи до 50% FDM (мазнини в сухо вещество)
Всички соеви продукти: мляко, пюрета, сосове, тофу, колбаси, хамбургери и др.
Плодове - частично
Плодове. (с изключение на боровинки), нектарини, праскови, сливи, кисели ябълки (сладките ябълки принадлежат към въглехидратите), цитрусови плодове, киви, както и други екзотични плодове
Напитки - частично - плодови сокове, плодови чайове, сухи вина, пенливи вина, сайдер

Въглехидрати
Примери на комбиниране на храните с въглехидрати:
Житни растения и зърнени храни. Всички видове зърнени култури и зърнени храни, като пшеница, лимец, ръж, овес, ечемик, елда, киноа, царевица, ориз, зърнени продукти като брашно, хляб, кифли, сладкиши, торти, бисквити, макарони, нишестета, както и добавки и концентрати като бакпулвер и яйчен крем на прах.
Зеленчуци - частично - картофи, сладки картофи, царевица, къдраво зеле
Плодове - частично - Сладки ябълки, банани, пресни фурми и смокини, сухи плодове, с изключение на стафиди
Подсладители. Захар, петмез, царевичен сироп, плодов сироп, мед, кленов сироп
Напитки.Всички видове бира.

Неутрални храни
Примери за комбиниране на неутрални храни:
Сурови меса. Месо и сурови колбаси, сурово месо, като например карпачо, или други подобни деликатеси. Пушени колбаси и шунка като прошуто, бекон и салам.
Сурова риба като херинга и суши. Пушена риба, като например пушена пъстърва, камбала, скумрия, сьомга и др.
Мазнини от животински произход и растително масло. Масло, свинска мас, маргарин с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, растително олио, соево масло, яйчен жълтък, майонеза.
Млечни продукти - частично - Всички кисели млечни продукти като сметана, кисело мляко, кефир, бита сметана, цедено кисело мляко. Сирена. Извара, крема сирене, сирене рикота, маскарпоне, моцарела, козе сирене и сирене фета, бяло саламурено сирене.
Всички ядки и семена, като лешници, орехи, бадеми, орехи, ядки макадамия, кашу, кокос, кедрови ядки и шам-фъстъци, слънчогледови семки, сусам, тиквени семки и макови семена, семена и ядки.
Зеленчуци и салати. Всички видове маруля, сурови и варени зеленчуци (с изключение за картофи, къдраво зеле, черна ряпа и варени домати), всички видове гъби и зеле, като бобови кълнове, люцерна, кресон, леща зеле и др.
Билки и подправки. Всички пресни и сушени билки, всички видове подправки, като джинджифил, чесън, лук, магданоз, куркума, лют червен пипер, сол и др.
Маслини, стафиди.
Желиращи съставки и помощни продукти, като желатин, агар-агар, мая.
Напитки. Вода, билков чай, високо алкохолни напитки.

Ползите от Разделното хранене.
Едно балансирано разделно хранене ще осигури оптимално снабдяване и всички важни хранителни вещества. Правилната комбинация на храни насърчава храносмилането, стимулира обмяната на веществата и детоксикира организма. За разлика от други диети разделното хранана не отслабва организма ви, а подобрява имунната система и нивото на енергията. Допълнителен положителен ефект е намаляването на теглото, подпомогнато от по-високата скорост на метаболизма. Колкото повече калории се превръщат в енергия, толкова по-малко се съхраняват като мазнини.
Намаляването на теглото няма да се внезапно, но ще се забелязва в рамките на няколко седмици. Целта е бавна, но трайна загуба на тегло.
Лесно е да се справите с разделното хранене. Ако следвате правилата можете да ядете почти всичко. Това ще запази удоволствието от храненето, защото няма да се чувствате ограничения. Правилната комбинация от различни храни е важен фактор. Дори и в ресторантите е много лесно да се намерят добри комбинации на храна, тъй като винаги има възможност да поискате да заменят картофите със зеленчуци или салати.
Опитът показва, че е лесно да спазвате правилата във всекидневния живот, без да се чувствате ограничени. Докато другите диети е трудно да се издържат и често се изоставят след кратък период, разделното хранене е лесно да се спазва.

Препоръчват се следните интервали на хранене.

Закуска: 1 - 2 часа пауза
Предиобедна закуска: 0,5 - 1,5 час пауза
От обяд до следобедна закуска: 3 - 4 часа пауза
От следобедна закуска до вечеря: 1,5 - 2 часа пауза

Като цяло плодове трябва да се консумират преди и след хранене. Яжте плодове на отделно хранене, или закуска. Ако закусвате плодове, можете да консумирате храна 30 минути по-късно.

Какво да ядем и кога:
За закуска: изберете между въглехидратни храни и храни с протеини, или да са неутрални храни.

За обяд: изберете хранене, или въглехидратната група храни, или от групата на протеиновата храна.

За вечеря: изберете лека храна от въглехидратната група. За предпочитане е да не се яде протеин, тъй като те не са лесни за усвояване.

Не забравяйте, че можете да комбинирате "неутрални" храни с протеини, или хранаи от въглехидратната група.
 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft