Принципите на Разделното хранене са много прости. Не комбинирайте въглехидрати и протеини в едно и също хранене, тъй като различните видове храни изискват различни храносмилателни секрети.
Теорията зад разделното хранене е, че по-лесно се усвояват въглехидратите и протеините, когато се консумират отделно. Тялото се избавя от токсините по-лесно и се увеличава скоростта на метаболизма, а в същото време се натрупват по-малко мазнини. Разделното хранене е един лесен начин да се противодейства на известни храносмилателни проблеми и наднормено тегло. Балансирайте вашия метаболизъм с Разделно хранене!
Категории храни
Има три групи храни в Разделното хранене: въглехидрати, протеини и така наречените "неутрални" храни. Не се плашете, това звучи по-объркващо, отколкото е в действителност. Нека погледнем по-отблизо групите храни, за да може успешно да се използва комбинирането на храните.
Протеини
Примери за комбиниране на храните с протеини:
Варени, печени меса и колбаси, или на скара. Всички видове месо: свинско, говеждо, агнешко, птиче месо, патици и др, както и всички видове колбаси
Варени, или пържени морски дарове (риба и миди), всички видове морски дарове, като например миди, раци, омари, риба тон и др.
Яйца.Цели яйца, или яйчен белтък (яйчният жълтък принадлежи към неутралните храни)
Мляко и млечни продукти – частично.Всички видове мляко, няколко вида сирена, съдържащи до 50% FDM (мазнини в сухо вещество)
Всички соеви продукти: мляко, пюрета, сосове, тофу, колбаси, хамбургери и др.
Плодове - частично
Плодове. (с изключение на боровинки), нектарини, праскови, сливи, кисели ябълки (сладките ябълки принадлежат към въглехидратите), цитрусови плодове, киви, както и други екзотични плодове
Напитки - частично - плодови сокове, плодови чайове, сухи вина, пенливи вина, сайдер
Въглехидрати
Примери на комбиниране на храните с въглехидрати:
Житни растения и зърнени храни. Всички видове зърнени култури и зърнени храни, като пшеница, лимец, ръж, овес, ечемик, елда, киноа, царевица, ориз, зърнени продукти като брашно, хляб, кифли, сладкиши, торти, бисквити, макарони, нишестета, както и добавки и концентрати като бакпулвер и яйчен крем на прах.
Зеленчуци - частично - картофи, сладки картофи, царевица, къдраво зеле
Плодове - частично - Сладки ябълки, банани, пресни фурми и смокини, сухи плодове, с изключение на стафиди
Подсладители. Захар, петмез, царевичен сироп, плодов сироп, мед, кленов сироп
Напитки.Всички видове бира.
Неутрални храни
Примери за комбиниране на неутрални храни:
Сурови меса. Месо и сурови колбаси, сурово месо, като например карпачо, или други подобни деликатеси. Пушени колбаси и шунка като прошуто, бекон и салам.
Сурова риба като херинга и суши. Пушена риба, като например пушена пъстърва, камбала, скумрия, сьомга и др.
Мазнини от животински произход и растително масло. Масло, свинска мас, маргарин с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, растително олио, соево масло, яйчен жълтък, майонеза.
Млечни продукти - частично - Всички кисели млечни продукти като сметана, кисело мляко, кефир, бита сметана, цедено кисело мляко. Сирена. Извара, крема сирене, сирене рикота, маскарпоне, моцарела, козе сирене и сирене фета, бяло саламурено сирене.
Всички ядки и семена, като лешници, орехи, бадеми, орехи, ядки макадамия, кашу, кокос, кедрови ядки и шам-фъстъци, слънчогледови семки, сусам, тиквени семки и макови семена, семена и ядки.
Зеленчуци и салати. Всички видове маруля, сурови и варени зеленчуци (с изключение за картофи, къдраво зеле, черна ряпа и варени домати), всички видове гъби и зеле, като бобови кълнове, люцерна, кресон, леща зеле и др.
Билки и подправки. Всички пресни и сушени билки, всички видове подправки, като джинджифил, чесън, лук, магданоз, куркума, лют червен пипер, сол и др.
Маслини, стафиди.
Желиращи съставки и помощни продукти, като желатин, агар-агар, мая.
Напитки. Вода, билков чай, високо алкохолни напитки.
Ползите от Разделното хранене.
Едно балансирано разделно хранене ще осигури оптимално снабдяване и всички важни хранителни вещества. Правилната комбинация на храни насърчава храносмилането, стимулира обмяната на веществата и детоксикира организма. За разлика от други диети разделното хранана не отслабва организма ви, а подобрява имунната система и нивото на енергията. Допълнителен положителен ефект е намаляването на теглото, подпомогнато от по-високата скорост на метаболизма. Колкото повече калории се превръщат в енергия, толкова по-малко се съхраняват като мазнини.
Намаляването на теглото няма да се внезапно, но ще се забелязва в рамките на няколко седмици. Целта е бавна, но трайна загуба на тегло.
Лесно е да се справите с разделното хранене. Ако следвате правилата можете да ядете почти всичко. Това ще запази удоволствието от храненето, защото няма да се чувствате ограничения. Правилната комбинация от различни храни е важен фактор. Дори и в ресторантите е много лесно да се намерят добри комбинации на храна, тъй като винаги има възможност да поискате да заменят картофите със зеленчуци или салати.
Опитът показва, че е лесно да спазвате правилата във всекидневния живот, без да се чувствате ограничени. Докато другите диети е трудно да се издържат и често се изоставят след кратък период, разделното хранене е лесно да се спазва.
Препоръчват се следните интервали на хранене.
Закуска: 1 - 2 часа пауза
Предиобедна закуска: 0,5 - 1,5 час пауза
От обяд до следобедна закуска: 3 - 4 часа пауза
От следобедна закуска до вечеря: 1,5 - 2 часа пауза
Като цяло плодове трябва да се консумират преди и след хранене. Яжте плодове на отделно хранене, или закуска. Ако закусвате плодове, можете да консумирате храна 30 минути по-късно.
Какво да ядем и кога:
За закуска: изберете между въглехидратни храни и храни с протеини, или да са неутрални храни.
За обяд: изберете хранене, или въглехидратната група храни, или от групата на протеиновата храна.
За вечеря: изберете лека храна от въглехидратната група. За предпочитане е да не се яде протеин, тъй като те не са лесни за усвояване.
Не забравяйте, че можете да комбинирате "неутрални" храни с протеини, или хранаи от въглехидратната група.