Хрупкави, леки, въздушни банички със сирене , при това без кори! Чудесни са за закуска, ако разполагате с малко време, а искате да приготвите закуска за всички. Приличат малко на пърленки, но са в пъти по-вкусни и ароматни! Ето и рецептата за разкошни банички-аламинутки или банички на тиган :
Банички-аламинутки
Продукти:
1 яйце
200 мл кисело мляко
1 ч.л.
1 с.л. растително масло
300 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
200 гр. полутвърдо сирене
Освен това:
растително масло
брашно
Приготвяне:
Разбийте яйце в купа, изсипете киселото мляко и растителното масло, и добавете солта. Ако възнамерявате да използвате осолено сирене, тогава количеството сол трябва да се намали до 1/2 ч.л.
Разбъркайте всички съставки до гладкост с помощта на бъркалка или вилица.
Добавете пресятото брашно и бакпулвера в купата и замесете тестото. Първо работете с шпатула / лъжица, след това продължете да месите тестото с ръце. Може да се наложи да добавите малко брашно или, обратно, да намалите количеството му. Зависи от самото брашно, размера на яйцето и гъстотата на млякото.
Не е необходимо тестото да се меси дълго и много внимателно. Достатъчно е всички съставки да се комбинират, тестото да започва да се събира на топка и да не лепи много към купата и ръцете. Не слагайте още брашно!
Поръсете работната повърхност с брашно. Поставете тестото върху нея и го оваляйте в брашно.
Разточете тестото на пласт с дебелина 0,5 см с помощта на точилка. Ако е необходимо, добавете брашно, за да е удобно да работите.
Разпределете сиренето, настъргано на едро ренде, равномерно по цялата повърхност на тестото.
Навийте на плътно руло.
Нарежете рулото на парчета с дебелина 1,5-2 см. Поръсете всяко парче с брашно от двете страни и с точилка разточете на тънък диск (0,5 см).
Изсипете малко олио в загрят тиган и изпечете баничките от двете страни до зачервяване.
Готовите банички отцедете върху хартиени салфетки.
Да ви е сладко!