Чушката е склад на витамин С. Дори цитрусите и касиса не са й конкуренти. И допълва салатите и другите ястия по най-добрия начин. В допълнение, консумацията на сладък пипер насърчава добър метаболизъм и храносмилане. Но много малко хора знаят как да изберат подходящите чушки в зависимост от целта.
Подобно на много други зеленчуци и при чушките има "момчета" и "момичета".
Сладък пипер
За да разберете какъв "пол" е чушката пред вас, просто я обърнете. Ако има 4 сектора - това е женски тип. Ако са 3 е мъжки. Това е цялата тайна. Другите външни различия включват и формата: "момчетата" са по-удължени и "момичетата" са по-широки и по-къси. И сега нека да преминем към най-интересните - вкусови различия и приложение.
Вкусът на женския пипер е много по-сладък от този на мъжкия. Освен това "момичетата" са по-меки. По-добре е да ги използвате пресни. Направете различни разфасовки, салати, но е по-добре да не ги добавяте към рагута или месо - ястието ще се окаже много воднисто.
Представителите на мъжките имат диаметрално противоположни качества. Те са по-кисели и по-твърди. Ето защо, те са идеални за консервиране и други ястия, които изискват топлинна обработка. Те също могат да бъдат пълнени. По принцип и в сурова форма те са вкусни, но не толкова, колкото българските чушки от женски пол.
Друг интересен факт е, че "момчетата" имат много по-малко семена вътре. Така че, ако искате да вземете чушки за засаждане, по-добре е да дадете предпочитание на женските.
Разбира се, много малко хора знаят, че най-полезните витамини и микроелементи са в района близо до дръжката, който често отрязваме и изхвърляме.
Когато купувате български чушки, обръщайте специално внимание на опашката. Тя трябва да е зелена и еластична. Не е препоръчително да купувате пипер със сухо или черно стъбло. В него очевидно няма да има нищо полезно.
Пипер с петна също не си струва да купувате. Особено за прясна консумация. Потъмняването, точките и подуването на тялото и дръжката показват, че плодът е засегнат от гъбички. Оранжевите петна показват, че плодът е бил жертва на насекоми.
Пресният пипер може да се съхранява в хладилника за около седмица. Но не го слагайте в пластмасови торбички - бързо се влошава и след 2 дни може да стане неподходящ за салата.
Избирайте само вкусни и свежи български чушки, които ще са от полза за вашето тяло. Споделете полезна информация с приятелите си в социалните мрежи!