Различните чушки и са подходящи за различни ястия-Ето как да ги разпознавате!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Различните чушки и са подходящи за различни ястия-Ето как да ги разпознавате!
Различните чушки и са подходящи за различни ястия-Ето как да ги разпознавате!
10464
Различните чушки и са подходящи за различни ястия-Ето как да ги разпознавате!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чушката е склад на витамин С. Дори цитрусите и касиса не са й конкуренти. И допълва салатите и другите ястия по най-добрия начин. В допълнение, консумацията на сладък пипер насърчава добър метаболизъм и храносмилане. Но много малко хора знаят как да изберат подходящите чушки в зависимост от целта.

Подобно на много други зеленчуци и при чушките има "момчета" и "момичета".

Ще ви кажа какви са разликите между тях и за какво  е подходящ всеки от тези видове. А разликата наистина е колосална!

Сладък пипер

За да разберете какъв "пол"  е чушката пред вас, просто я обърнете. Ако има 4 сектора - това е женски тип. Ако са 3 е мъжки. Това е цялата тайна. Другите външни различия включват и формата: "момчетата" са по-удължени и "момичетата" са по-широки и по-къси. И сега нека да преминем към най-интересните - вкусови различия и приложение.

Вкусът на женския пипер е много по-сладък от този на мъжкия. Освен това "момичетата" са по-меки. По-добре е да ги използвате пресни. Направете различни разфасовки, салати, но е по-добре да не ги добавяте към рагута или месо - ястието ще се окаже много воднисто.

Представителите на мъжките имат диаметрално противоположни качества. Те са по-кисели и по-твърди. Ето защо, те са идеални за консервиране и други ястия, които изискват топлинна обработка. Те също могат да бъдат пълнени. По принцип и в сурова форма те са вкусни, но не толкова, колкото българските чушки от женски пол.

Друг интересен факт е, че "момчетата" имат много по-малко семена вътре. Така че, ако искате да вземете чушки за засаждане, по-добре е да дадете предпочитание на женските.

 

Разбира се, много малко хора знаят, че най-полезните витамини и микроелементи са в района близо до дръжката, който често отрязваме и изхвърляме.  

Когато купувате български чушки, обръщайте специално внимание на опашката. Тя трябва да е зелена и еластична. Не е препоръчително да купувате пипер със сухо или черно стъбло. В него очевидно няма да има нищо полезно.

Пипер с петна също не си струва да купувате. Особено за прясна консумация. Потъмняването, точките и подуването на тялото и дръжката показват, че плодът е засегнат от гъбички. Оранжевите петна показват, че плодът е бил жертва на насекоми.

Пресният пипер може да се съхранява в хладилника за около седмица. Но не го слагайте в пластмасови торбички - бързо се влошава и след 2 дни може да стане неподходящ за салата.

Избирайте само вкусни и свежи български чушки, които ще са от полза за вашето тяло. Споделете полезна информация с приятелите си в социалните мрежи!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft