Разнообразете вкуса на традиционната баница - добавете праз и тиквички и ще си оближете пръстите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Разнообразете вкуса на традиционната баница - добавете праз и тиквички и ще си оближете пръстите!
Разнообразете вкуса на традиционната баница - добавете праз и тиквички и ще си оближете пръстите!
admin
Добавена от: admin
8984
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
700 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. винена киселина
10 гр. прясна мая
около 350 мл хладка вода
250 гр. маргарин
Плънка:
4-5 парчета праз (само светлата част)
1 по-малка тиквичка
300 гр. извара (сирене)
4 яйца
сол на вкус

Първо пригответе плънката, за да може да изстине. Горещата плънка ще направи тестото глетаво. 
Запържете ситно нарязания праз в олио. След като се запържи за 5-6 минути, добавете и тиквичката, нарязана на малки кубченца. Когато хубаво омекне, добавете сиренето/изварата. Пържете, докато се изпари течността. Изключете котлона и дръпнете тигана настрана, след което добавете яйцата и хубаво разбъркайте. Върнете на изключения котлон за 2 минути, като разбърквате, за да се смесят добре продуктите.

От посочените съставки омесете гладко тесто. Първо се замесва в купа, а след това се прехвърля на работната маса и добре се измесва поне 5 минути. За по-еластично тесто трябва накрая да го ударите няколко пъти в плота. След това го разделете на 2 части, покрийте го и го оставете 10-15 минути да почине.

Разточете всяка част от тестото тънко в кръгла форма. Намажете с маргарин и направете разрези от периферията до половината на кръга, така че в средата да остане цял кръг от тестото. След това всяко отрязано периферно парче прегънете към центъра едно върху друго. Мажете също с маргарин всички парчета, с изключение на най-горното. Така сгънатото тесто поставете в равна чиния и го оставете в хладилника половин час или във фризера за 10-15 минути. Повторете с другото парче тесто.

От двете теста разточете правоъгълна тънка кора, малко по-голяма от тавата на печката. Едната постелете върху намазнената тава, а краищата й оставете да висят извън ръба. Равномерно разпределете отгоре плънката и върху нея поставете другата разточена кора, леко нагъната. Висящата част от долната кора прегънете навътре.

Разделете маргарина предварително на 3 части. Използвайте по една трета за намазване на корите, а последната трета нарежете върху баницата на дребни парчета.

Печете на 200 градуса около половин час. 
Още топлата баница поръсете отгоре със студена вода (с навлажнени ръце) и я покрийте с платнена кърпа, докато поизстине - поне 15-тина минути. След това нарежете на парчета и дегустирайте с чаша студен айрян или кисело мляко.

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft