Мойте Рецепти
200 мл хладко прясно мляко
200 мл кисело мляко
1 кубче прясна мая
3 супени лъжици олио
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
3 яйца
250 гр. масло или маргарин
1 кг брашно (при необходимост и повече)
100 мл газирана вода
20 зърна черен пипер
20 зърна кимион
2 опаковки мини кренвирши
За тестото:
1. В купа се поставят маята, една чаена лъжичка захар и три супени лъжици брашно. Добавя се малко хладко прясно мляко. Маята се оставя да шупне.
Замесва се тесто от брашното, шупналата мая, останалата част от захарта, солта, двете яйца, един белтък, олиото, останалата част от хладкото мляко, киселото мляко и газираната вода. Оставя се да втаса.
2. Тестото се разделя на две части, също и маргаринът. От двете кори се оформят по десет топки.
3. Всяка от тях се разточва и намазва с маргарин, след което се поставят на купчинка. Последната десета не се намазва. Трябва да се получат две купчинки, които са съставени от по десет намазани с маргарин кори. Оставят се в хладилник за половин час.
4. Взема се едната купчинка и се разточва. Нарязва се на ивици с ширина от два сантиметра.
5. В ивиците се опаковат мини кренвиршите, като се завиват от долната част към върха. Отгоре трябва да се остави отвор, така че да заприлича на бебенце с качулка (шапка).
6. Подреждат се в предварително покрита с хартия за печене тава.
7. В горната част на всяко бебенце от тесто (там, където се подава кренвиршът) се рязва леко с нож на две места и в резнатите гнезда се поставят две зрънца черен пипер.
8. В средата също се рязва леко и се слага уста от зрънце кимион.
9 .Бебенцата се намазват с разбит жълтък.
10. Останалата част от тестото, което остане след като свършат кренвиршите, се навива на кифлички.
11. Пекат се в предварително загрята фурна на 210 градуса около двадесет минути или в зависимост от силата на печката.
Забележка:
За по-лесно може да използвате готово бутер тесто. Просто го разточете и нарежете на ивици.