Тази рецепта се предава от поколение на поколение, от нашите баби, прабаби ... Със сигурност е стара над 20 години, но е толкова сладка, което я прави една от най- добрите домакински рецепта.
Някои го наричат зелена лютеница, други кьополу, а аз му викам най- вкусното мазило за филийки
Не е важно как го наричат, еа че е твърде вкусно.
Как да си приготвите?
Необходими съставки:
- 4kg патладжан
- 4kg месести зелени чушки за печене
- 1l слънчогледово олио
- 150 - 200ml винен оцет
- 200g захар
- 150g горчица
- Сол по желание
Приготвяне:
Изпечете сините домати и чушки.
Оставете ги да се охладят и след това обелете и чушките почистете от семките.
Смелете ги в машина за мелене на месо.
Сложете олиото да се затопли, а след това добавете и смлените чушки и патладжани.
Запържете около час и половина.
В края на пърженето добавете оцета, горчицата, солта и захарта.
В зависимост от вкуса добавете още оцет, ако искате да бъде повече кисело
Изборът е ваш.
Сместа докато е още топла, бавно сложете в горещи буркани и съхранявайте за през зимата.
Когато мажете хлебчето можете да добавите в него и ядки и малко ситно нарязан магданоз за украса.