Дори и да не искате да погледнете повече сарми след Бъдни вечер и Коледа, тези райски сармички в тавичка няма как да не ви изкушат! Съчетанието от зелев лист, сочна плънка и ароматно сосче с топено сирене гъделичка приятно сетивата, а ароматът е просто убийствен! Без повече предисловия ви представяме райски сармички в тавичка с бял сос :
Райски сармички в тавичка с бял сос
Продукти:
За сармите:
50 мл олио
50 гр.масло
2 скилидки чесън
1 стрък праз
1 морков
1 червена чушка
500 гр.кайма
1 ч.ч.ориз
1 ч.ч.доматен сок
200 гр.гъби печурки
1 глава кисело зеле (20-тина листа)
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица - на вкус
За белия сос:
1 с.л.брашно
1 ч.ч.студена вода
1 яйце
300 мл кисело мляко
50 гр.топено сирене
20 гр.масло
сол
черен пипер - на вкус
Приготвяне:
Почистете и нарежете зеленчуците на ситно, задушете ги в загрятата мазнина. Добавете ориза и разбъркайте, докато стане стъклен.
Премахнете дебелите жили от зелевите листа и завийте големи зелеви сарми. Подредете сармите плътно една до друга в тава и ги залейте с 1 ч.ч. зелев сок и 1 ч.ч. вода, така че течността да ги покрие. Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, за около 1 час, докато зелето отгоре се запече. За соса разтопете маслото и прибавете брашното, запържете за кратко и налейте студената вода при непрекъснато бъркане, докато получите гладък крем. Прибавете предварително разбитото яйце с киселото мляко и нарязаното на малки парчета топено сирене. Варете, докато сиренето се разтопи, до еднородна смес. Поръсете с черен пипер и сол на вкус.
Поднесете сармичките с получения сос.