Списъкът с полезните действия, които притежава това лечебно растение е наистина дълъг.
Ракията с жълт кантарион лекува депресия, проблеми с храносмилането и обмяната, разстройство на червата, колики, болки в стомаха, неконтролирано уриниране, слуз в белите дробове...
Ето как да си я приготвите у дома:
В 2 литра домашна гроздова или сливова ракия се добавят 30 г сух и наситнен жълт кантарион (Hypericum perforatum) и се оставят на топло или на слънце за 15 дни.
Разклащайте бутилката всеки ден.
През зимата, ако приготвяте лека, дръжте ракията на топло и светло място.
След 15 дни се прецежда и съхранява в стъклена бутилка.
Жълтият кантарион е известен като лечебна билка за лечение на депресия, храносмилателни проблеми, незадържане на урина, болки в корема, колики и слуз в белите дробове.
Употреба:
20-30 капки в 1/2 чаша вода 2-3 пъти на ден половин час преди хранене. Терапията продължава 1-2 месеца.
Маслото от тази билка се използва външно за заздравяване на рани, изгаряния и намаляване на белези.
Известен е като успешно средство срещу безсъние и нервни разстройства.