Ракът на гърдата може да се предскаже 10 години по-рано с анализ на кръвта

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ракът на гърдата може да се предскаже 10 години по-рано с анализ на кръвта
45889
Снимков материал: pixabay.com
Ракът на гърдата може да се предскаже 10 години по-рано с анализ на кръвта

Учените смятат, че десет години са достатъчен период за прилагане превенция и защитни терапии. Същността на кръвния тест, разработен в Университетския колеж в Лондон е да се оценят нивото и скоростта на увреждания на гените от външни фактори, като пушенето, употребата на алкохол, храна и въздействието на различни химични агенти от околната среда.

Действащите в момента тестове могат да установят само дали дадена жена е носител на специфична ДНК, от чиято мутация увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Именно такъв тест е причината Анджелина Джоли да се подложи на двойна мастектомия . Този тип тестове обаче са актуални само за около 10 на сто от жените, при които рискът идва от наследствеността. 

Доскоро науката нямаше решение за прогнозите при възможни ненаследни форми на рак на гърдата . Но нов кръвен анализ попълва този недостиг в науката и диагностиката, която дава мощен инструмент за превенция и лечение на потенциални пациентки. Това е особено важно при изследването жени в посткликмактериум. 

Анализът на кръвта позволява да се установи колко бързо външните фактори могат да причинят злокачествено деление на клетките в млечната жлеза и в съответствие с това какъв е риска. Учените очакват, че при предстоящите клинични проучвания процентът на жените в риск ще бъде доста висок. Установяването на истината не трябва да се страхува, а да ги насърчи за промени в начина на живот да се елиминира опасността.  

Учени от Франция и САЩ независимо едни от други твърдят, че бенките може да бъде рискови, т.е. да увеличат и шансовете за развитие на рак на гърдата. Како е известно, невусите (бенките) са доброкачествени кожни образувания , характерни повече за хората със светла кожа. Смята се, че появата им е свързана с гените. 

Учени от френския Национален институт по здравеопазване и медицински изследвания-ИНСЕРМ проучи връзката между бенките и риска от рак на гърдата . За изследването се използват медицинските картони на 89 902 френски учителки за период от 18 години. Сред тези, които имат много лунички, петна, рискът от рак на гърдата се показва за 13 процента по-висок, отколкото при другите, чиято кожа е чиста. Но, когато данните са сравнени с известните рискови фактори (наличие на доброкачествени тумори, наследствена предразположеност с рак и др.), резултатите стават съизмерими с нормална статистическата грешка. Авторите на проучването обявяват причинно-следствена връзка между броя на невусите и заболяването от рак на гърдата

Американските онколози са по-склонни да приемат бенките като маркер за риска от заболяване на млечните жлези. Екип от Университета на Индиана и от Университета "Харвард" са анализирали данните на близо 75 хиляди американски медицински сестри в продължение на 24 години. Изследователите стигнали до извода, че жените с 15 или повече лунички, петна на ръцете са с до 35 процента вероятност да развият рак на гърдата. Реалните факти обаче показват, че едва 11,4 на сто от тези жени са развили рак на гърдата, а при другите, без бенки, показателят е несъществена по-малка или в процент 8,48. 

Тези изследвания са важна стъпка към победата над рака на гърдата , независимо, че не потвърждават напълно проучване сред бенките и риска от този вид рак. 

Храна, която засяга превантивно 

Да се излекува рак е много по-трудно, отколкото да се предотврати това заболяване. Независимо за какъв вид рак говорим, определена диета може да повлияе превантивно и да се избегне атаката на чумата от 21 век.  

Въз основа на дългогодишен опит на онколози смятат, че да се избегне рак е напълно възможно и препоръчват спазване на следните правила: 

Пресни плодове и зеленчуци 

Нищо не замества даровете на природата - една зеленчукова или плодова салата е много повече от таблетка витамини. Организмът има нужда от всичко което ражда земята: лук, зеле, моркови, кайсии, ябълки, лимони, портокали и най-важното е те да са истински, а не ГМО. Не пропускайте да комбинирате бизнес с удоволствие и според сезона редовно приготвяйте плодова или салата от зеленчуци. В сблъсък с рака предимство имат вегетарианците: наскоро статистиката показва при тях дори 40 на сто намаляване на риска от онкологични заболявания. 

Бъдете позитивни, освободете се от негативните емоции 

Науката вече не отрича значението на психическата енергия, въпреки че на всички не им е ясно до какво всъщност води. Положителните емоции освежават организма. Настоящето ни е изпълнен с достатъчно стрес, така че погледнете спокойно на нещата и потърсете позитив във всяка ситуация. 

Пасивното пушене е не по-малко вредно, отколкото да запалиш цигара. Дори и да сте убедени в вредата от тютюна и никога не сте запалили цигара, ако времето често прекарвате в компанията на пушачи, цигарен дим може да увеличи риска от рак на белите дробове или дихателните пътища. 

Внимавайте с алкохола 
Той бързо се превръща в един враг, ако се загуби мярката на негово консумация. Доказано е, че алкохолът причинява рак на черния дроб, бъбреците и дори рак на гърдата. В същото време се смята, че една или две чаши червено вино на ден пазят сърцето, а с техните специфични флавоноиди предпазват от рак на белите дробове и мозъка, особено при хората в напреднала възраст. 

Разумно излагане на слънце 
Тя е източник на живот, но повишената доза ултравиолетови лъчи на кожата е рисков фактор за меланом. Слънчевите изгаряния в детството провокират рак в по-късни години, така че използвайте сигурни защитни препарати с необходимия UV-фактор. Ракът на кожата в медицината се печели с около 90 на сто успех, но е по-добре да се предотврати, отколкото да търсим лек за последиците от непремерените желание за слънчеви бани. 

Дебелите жени имат високо ниво на естроген, а това според лекарите може да бъде от решаващо значение и особено опасно за причиняване на рак на гърдата. Най-ефективният метод за контрол на теглото е да ограничите продуктите от животински произход и да се занимавате активно с физически упражнения. 

Намалете употребата на сол 
Йодираната сол е необходима за организма, но ако надвишава границата на допустимото, освен високото кръвно налягане, има риск и за рак на стомаха. Тези, които консумират неконтролируемо много сол, имат двойно по-големи шансове за коремни тумори. 

Рибата задължително в менюто 

Включете повече риба в диетата, защото само омега-3 и витамин D от рибеното масло се абсорбира от организма. Изследванията показват, че рибеното масло предотвратява развитието на туморните клетки при най-малко 14 вида рак. 

Не пренебрегвайте соевите продукти 
В Азия, където соята и продуктите от соя са част от ежедневното меню, ракът на гърдата е много рядко явление. Според някои учени, това е доказателство за полезността на соята в превенцията срещу рака

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft