На 8 ноември православната църква отбелязва един от най-големите християнски празници - Архангеловден. Както за всеки подобен ден, така и за тоза важат специфични изисквания към трапезата.
Празнична Рангелова погача
Продукти:
- 30 г прясна мая
- 1 с. л. мед
- 2 яйца
- 1 белтък
- 100 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 250 мл хладка вода
- 1 кг брашно тип 500
- 2 ч. л. смляна морска сол
- 2 с. л. мас или зехтин
- 50 г меко масло
- 1 жълтък за намазване
- 2 с. л. прясно мляко за намазване
Приготвяне:
Маята се разтваря в прясното мляко, добавят се медът и 3 с. л. от брашното. Оставя се да втаса 20 мин.
Брашното се пресява и се отделя 1 ч. ч. от него. В останалото се добавя солта, прави се кладенче, в което се сипват втасалата мая, яйцата, водата, киселото мляко и маста или зехтинът. Замесва се меко тесто.
Постепенно се прибавя останалото брашно. Щом тестото стане гладко и престане да лепне, се намазва с маслото и се измесва, докато свърши маслото и тестото отново стане гладко. Слага се в намаслена купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса около 2 часа или докато си удвои обема.
Тестото се изважда от купата, леко се притиска и се отделя ⅕ от него. Останалото се прави на гладка топка, която се сплесква и се слага в тавичка за печене, намазана с масло. След 2-3 мин. отново се притиска, за да заеме обема на тавата и повърхността да стане гладка. Оставя се да втаса 40-50 мин.
Запазеното тесто се намазва със зехтин или олио, слага се в плик и се поставя в хладилника.
Охладеното тесто се разточва върху намаслена повърхност и от него се изрязват орнаментите – обикновено това са кръст, плетеница, завита на спирала в центъра и 4 малки подкови около кръста. Поставят се върху питката, отгоре се намазва с разбъркания жълтък с млякото. Пече се 50-60 мин. във фурна загрята на 180° С, докато се надигне и зачерви. Охлажда се върху решетка.
Снимка: "Стандарт"