Тази Рангелова погача е идеална за всички семейни празници (не само за Архангеловден) - мека като душица, може да се приготви с плънка или без, а освен това е много лесна за приготвяне, особено за млади домакини, които нямат много опит в кухня. Докато я печете, буквално целият квартал ще заухае на масълце - не се учудвайте, ако съседите дойдат на гости неканени!
Рангелова погача със сирене и масло
Необходими продукти:
2 яйца
1 чаша кисело мляко (180-200 мл)
25 гр.
200 мл вода
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
брашно според нуждите - меко, тип 400 (около 700-800 гр.)
сусам за поръсване
За намазване:
150 гр. масло (или маргарин)
По желание:
натрошено сирене
Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в хладка вода. Разбъркайте и оставете за 10 минути на топло да втаса. Може да добавите и малко брашно, за да втасва по-лесно маята. Направете вдлъбнатина в около 700 гр. пресято брашно, след което чукнете две яйца, които предварително са били на стайна температура.
След това добавете киселото мляко, също със стайна температура. В брашното се поръсва солта, добавя се втасалата мая, замесва се меко, нелепнещо тесто, като при необходимост се добавя още малко брашно. Оставете тестото да почине 5 минути, след което го разточете на голяма кора.
Кората трябва да е с правоъгълна форма и дебелина 5 мм. Намажете цялата повърхност на кората с размекнато масло.
По желание може да поръсите натрошено сирене върху маслото, ако желаете плънката да е със сирене.
Навийте кората на руло, след което нарежете парчета с ширина около 4-5 см. Наредете ги в кръгла форма или тава, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.
Покрийте тавата с кухненска кърпа или найлоново фолио и оставете да втаса, докато се удвои. Върху всяко руло се слага по малко масло и се поръсват със сусам. Сложете да се пече в загрята фурна на 200 градуса до приятен загар.