Животът на всички ни, протича по съвсем различен начин. Едни живеят в лукс, други създават този лукс от нищото.
Всъщност, да започна, да пиша тази тема - как се прави крем с мляко и нишесте , причината е следната история от преди месеци. 85-годишна жена, която ме попита, как всъщност приготвям крема. Първо се съвсем обърках, че ми задава толкова елементарен въпрос и просто я попитах - домашен крем ли има предвид.
Но тя ме гледаше любопитно, и с усмивка ми обясни, че не за домашен крем пита,а за крем-нишесте (дето се продава в магазините в пакетче). Аз почти се изсмях, тъй като си помислих, че въпросът й, е някаква лека шега. А тя ме погледна отново с усмивка, и каза почти гузно - аз не съм правила никога крем.
Тогава, аз пък я погледнах любопитно, и с широка усмивка, с въпрос - Ама действително ли? Е, този разговор, остана в мен, и днес когато приготвям крем, било за торта, било за еклери, било просто крем, се сещам за жената, която през 85-годишният си живот, нито веднъж не е направила крем.
И ми е смешно, и не ми е. Все пак тя - жената, е яла крем, но никога не го е приготвяла лично. Или просто е била от тези хора, които живеят в лукс. И като се замисля, друго си е, да създаваш сам лукса, дори от нищото. А има ли по-вкусна храна от лично приготвената? И има ли по-красиво нещо от ръчно изработеното?
Понякога щастието се крие в съвсем малките неща, като например един вкусен домашно приготвен крем, поднесен на точното място, по точното време и на точния човек! А на всички Вас, читателите, пожелавам успешна седмица, и не чакайте лукса, да пристигне сам при вас, помислете и поработете, защото лукса е скрит във вашите ръце, в сърцето ви, в желанията да бъдем добри, и да даваме щастие на хората около нас.
Ето и лесната рецепта за домашно приготвен крем с нишесте:
Необходими са ви литър мляко, чаша захар, ванилия на прах и пакетче нишесте. Загрявате млякото със захарта и постепенно добавяте нишестето, докато разбърквате (добре е да го разтворите предварително в студена вода или мляко). Сместа се сгъстява за две минути, сваляте я от котлона и я разпределяте в купички. Гарнирайте с нарязани плодове, сладолед или сметана.