Сезонът на смокините , вкусният летен плод, е в разгара си, но листото на този плод е несправедливо пренебрегнато. А именно, той е богат на антиоксиданти и фибри, съдържа витамини А, В1 и В2, както и минералите калций, желязо, манган, фосфор, калий и натрий.
Чаят от смокинови листа е чудесен за хора, които се борят с инсулинова резистентност и диабет, които имат високи триглицериди, високо кръвно налягане, проблеми с анемия, но също така и за хора, които искат да се отърват от наднорменото тегло. Освен това този чай може да облекчи симптомите на стомашна язва, да предотврати запек и е добър съюзник в борбата с афтите. Въпреки това, той не е заместител на никакви лекарства, така че е много важно да се консултирате с лекар, преди да консумирате тази напитка.
Снимка: pixabay
Как правилно да берем смокиново листо?
Смокиновият лист има период, в който се прибира, който е късна пролет, лято или ранна есен. Отстранете здравите и цели листа от дървото, измийте ги и ги отцедете добре, след което ги поставете на проветриво място. Съхранявайте и сушете ги в тъмно и проветриво помещение.
Снимка: pixabay
Как да проверите дали са достатъчно сухи?
Вземете едно листо и го разтрийте с пръсти, ако се свие и рони под пръстите ви, значи смокиновите листа са готови за чай.
Натрошете такива листа с пръсти и ги опаковайте в буркан с капак. Можете да използвате чай от смокинови листа през цялата година.
Снимка: pixabay
Как се прави чай?
Добавете 1 до 2 чаени лъжички смлени листа от смокиня към 200 мл. преварена вода. Покрийте купата и я оставете да престои около 10 минути. След това прецедете и чаят е готов за пиене.
Внимание: Чаят от смокинови листа не се препоръчва за бременни и кърмещи жени.