Пролетта е периодът, в който из горите и по градските пазари можете да намерите дивия чесън , по-известен като левурда , едно невероятно лековито и много вкусно растение.
Момчило Антониевич, народен билкар родом от македонския край, говори за това как левурдата да се използва правилно и как може да подобри здравето ни.
Левурдата се нарича още див чесън или мечи чесън, защото според народните вярвания това е първото нещо, което мечката яде, когато се събуди след дълъг зимен сън.
Това е още едно доказателство, че животните инстинктивно знаят кое е полезно за тяхното здраве, тъй като дивият чесън е идеално средство за прочистване на организма от токсините, натрупани през зимните месеци.
Левурдата е фантастично билково лекарство за бактериални и вирусни инфекции. Това е естествен антибиотик, който при прясна употреба ефективно унищожава бактерии, гъбички и вируси.
Освен силното антисептично и антимикробно действие дивият чесън разрежда кръвта, понижава нивата на холестерола и понижава високото кръвно налягане. Особено се препоръчва за сърдечно болни и такива със запушени кръвоносни съдове.
Март и април са идеалното време за прибиране и консумация на левурда, а някъде можете да го намерите и малко по-късно. Тъй като това растение може да се използва само прясно, лечебните му свойства изчезват при изсушаване.
От див чесън можем да направим и лечебна тинктура, която се препоръчва особено за сърдечно болни. Хората, които имат стомашни язви, трябва да избягват тази билка.
Див чесън на капки помага за почистване на кръвоносните съдове, срещу повишен холестерол и високо кръвно налягане, действа превантивно срещу инфаркт и инсулт. Преди да използва препарати от народната медицина, всеки трябва да се консултира с лекар.