Ако скоро очаквате гости, а няма с какво да ги почерпите, спомнете си за това вкусно руло с мандарини и се почерпете по царски. Мандарините са много вкусен цитрусов плод и напомнят за зимата, така че идеално се комбинират с нежния жълт крем и напоени бишкоти.
Тази рецепта използва захаросани мандарини, но можете да използвате и пресни, нарязани на по-малки парчета. Понякога го приготвям с банани, замразени горски плодове или пресни според сезона, като по-едрите плодове нарязвам на по-малки кубчета, за да се нарязва по-лесно рулото. Ето какво ви трябва за това вкусно бишкотено руло с мандарини :
Зимно руло с мандарини
Продукти:
300 г бишкоти
200 мл мляко за напояване
За крема:
2 яйца
100 г захар
500 мл прясно мляко
60 г нишесте
200 г несолено масло или маргарин
300 г захаросани мандарини
200 мл сладка сметана
50 г шоколад
малко прясна мента за украса
Приготвяне:
Върху работната повърхност разтворете голямо парче стреч фолио, най-добре на два ката, за да не се скъса при навиване на рулото. След това бишкотите се накисват за кратко в млякото и се нареждат една до друга върху фолиото.
Имах 40 бишкоти в пакета си, така че ги подредих в три реда по тринадесет (39). Оставете основата настрана, докато приготвяте крема. В дълбока купа се счупват 2 яйца и се добавя захарта. Отстрани нарежете маслото на по-малки кубчета и го оставете да омекне на стайна температура.
Разбийте яйцата, докато захарта започне да се разтапя (може да използвате кухненска бъркалка или миксер), след това добавете нишестето (60 г) и разбийте отново, докато се разтвори.
Млякото може да загреете отделно и да сварите крема като пудинг, но е по-добре, ако го добавите веднага към сместа от яйца и нишесте. Разбъркайте добре, за да се разтвори, след което сложете съда на котлона и го загрейте на умерена температура.
Варете, като бъркате непрекъснато, докато достигне желаната консистенция. Оставете да се охлади до стайна температура, след което добавете размекнатото масло (на две или три части) и разбийте с миксер до получаване на фина гладка кремообразна консистенция.
Бишкотите се намазват с крема и отгоре се нареждат мандарините (или плодовете по избор), след което с фолиото внимателно се навива на руло. Оставете сладкиша за час в хладилник или половин час във фризер преди сервиране.
След това се залива с разбита сладка сметана (или два пакета суха сметана, разбита според указанията на пакета) и се украсява с разтопен шоколад, няколко мандарини и листенца мента.