Нашите баби редовно са месели тесто и са били истински майсторки в кухнята. Някога са правели баница от разтегнати или точени кори, зелници, мазници, сеченици... Сякаш някои от рецептите на нашите баби са позабравени и рядко се приготвят. Македонската топеница е една от тях...
Топеницата е вкусна питка , а според някои баница, която се приготвя от комбинация от бяло пшенично и жълто царевично брашно. Тестото е меко като памук и ако някой види само разреза и не прочете рецептата, със сигурност ще си помисли, че е кекс. Ето какво ви трябва:
Баница топеница с жълто и бяло тесто
Продукти за форма с диаметър 26 см:
За бялото тесто:
300 гр.
1/2 пакетче суха мая (5 гр.)
1 малка чаена лъжичка захар
1 малка чаена лъжичка сол
3 с.л. кисело мляко
1 супена лъжица олио
150 мл хладка вода
За жълтото тесто:
300 гр. царевично брашно
1/2 пакетче суха мая (5 гр.)
3 с.л. кисело мляко
2 с.л.олио
1 ч.л. захар,
1 ч.л. сол
1 яйце
300-350 мл. хладка вода
олио за намазване на корите
За плънката (по желание):
фино сирене или настърган кашкавал
шарена сол на вкус
малко масло
Приготвяне:
Изсипете брашното в дълбока купа, направете вдлъбнатина и в нея сложете маята и захарта, добавете олио и кисело мляко със стайна температура и поръсете сол наоколо. С постепенно добавяне на хладката вода се замесва меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.
Покрийте тестото и го оставете да почине за около 10 минути, през което време пригответе жълтото тесто, което всъщност трябва да е гъста паста (не месете на ръка). В по-дълбок съд се поставят всички съставки, които са били на стайна температура, след което се добавя прясна вода и се разбърква. Когато получите хомогенна смес без бучки, по-гъста от тази за палачинки, я покрийте и оставете да почине.
Намажете форма с диаметър 26 см с масло или маргарин. Бялото тесто се разделя на 4 или 6 равни части, които се оформят на топки. От първото тесто се разточва кора с големината на тавата, поставя се на дъното и се разстила по цялата повърхност с кухненска четка.
С помощта на лъжица нанесете от жълтата смес върху кората (ако сте разделили бялото тесто на 6 топки, съответно разделете жълтата смес на 6 части). Поставете втора разточена кора върху жълтата смес и повтаряйте процедурата до изчерпване на корите (сместа).
Ако желаете да слагате плънка, може да го правите след всяка кора или някъде по средата на баницата.
Баницата се завършва с жълта смес, отгоре се капва малко олио и на няколко места се слагат парченца масло/маргарин, покрива се и се оставя да втаса 15-20 минути. През това време включете фурната да загрява до 200 градуса. Топеницата се пече около 15 минути, след което се намалява на 170 градуса и се пече още 20-25 минути.