Ред бяло - ред жълто тесто и става най-вкусната ТОПЕНИЦА! Пухкаво чудо по старинна рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ред бяло - ред жълто тесто и става най-вкусната ТОПЕНИЦА! Пухкаво чудо по старинна рецепта:
Ред бяло - ред жълто тесто и става най-вкусната ТОПЕНИЦА! Пухкаво чудо по старинна рецепта:
11796
Ред бяло - ред жълто тесто и става най-вкусната ТОПЕНИЦА! Пухкаво чудо по старинна рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Нашите баби редовно са месели тесто и са били истински майсторки в кухнята. Някога са правели баница от разтегнати или точени кори, зелници, мазници, сеченици... Сякаш някои от рецептите на нашите баби са позабравени и рядко се приготвят.  Македонската топеница е една от тях...

Топеницата е вкусна питка , а според някои баница, която се приготвя от комбинация от бяло пшенично и жълто царевично брашно. Тестото е меко като памук и ако някой види само разреза и не прочете рецептата, със сигурност ще си помисли, че е кекс. Ето какво ви трябва:

Баница топеница с жълто и бяло тесто

Продукти за форма с диаметър 26 см:

За бялото тесто:

300 гр.

брашно (тип 400)

1/2 пакетче суха мая (5 гр.)

1 малка чаена лъжичка захар

1 малка чаена лъжичка сол

3 с.л. кисело мляко

1 супена лъжица олио

150 мл хладка вода

За жълтото тесто:

300 гр. царевично брашно

1/2 пакетче суха мая (5 гр.)

3 с.л. кисело мляко

2 с.л.олио

1 ч.л. захар,

1 ч.л. сол

1 яйце

300-350 мл. хладка вода

олио за намазване на корите

За плънката (по желание):

фино сирене или настърган кашкавал

шарена сол на вкус

малко масло

топеница с жълто и бяло тесто

Приготвяне:

Изсипете брашното в дълбока купа, направете вдлъбнатина и в нея сложете маята и захарта, добавете олио и кисело мляко със стайна температура и поръсете сол наоколо. С постепенно добавяне на хладката вода се замесва меко и еластично тесто, което не лепне по ръцете.

Покрийте тестото и го оставете да почине за около 10 минути, през което време пригответе жълтото тесто, което всъщност трябва да е гъста паста (не месете на ръка). В по-дълбок съд се поставят всички съставки, които са били на стайна температура, след което се добавя прясна вода и се разбърква. Когато получите хомогенна смес без бучки, по-гъста от тази за палачинки, я покрийте и оставете да почине.

тънко тесто в тава

Намажете форма с диаметър 26 см с масло или маргарин. Бялото тесто се разделя на 4 или 6 равни части, които се оформят на топки. От първото тесто се разточва кора с големината на тавата, поставя се на дъното и се разстила по цялата повърхност с кухненска четка.

С помощта на лъжица нанесете от жълтата смес върху кората (ако сте разделили бялото тесто на 6 топки, съответно разделете жълтата смес на 6 части). Поставете втора разточена кора върху жълтата смес и повтаряйте процедурата до изчерпване на корите (сместа).

бяло и жълто тесто

Ако желаете да слагате плънка, може да го правите след всяка кора или някъде по средата на баницата.

тесто със сирене

Баницата се завършва с жълта смес, отгоре се капва малко олио и на няколко места се слагат парченца масло/маргарин, покрива се и се оставя да втаса 15-20 минути. През това време включете фурната да загрява до 200 градуса. Топеницата се пече около 15 минути, след което се намалява на 170 градуса и се пече още 20-25 минути. 

баница топеница

македонска топеница

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft