Признайте, че почти няма човек, който да не обича вкусни доматки? Доскоро кухнята ми имаше три основни варианта: салата от пресни зеленчуци, гювеч и, разбира се, консервиране. Но четвъртата, за която научих случайно, засенчи и трите предишни метода на готвене. Нарича се доматена вкусотия с лук и чесън.
Основата му е мед. Съвместима ли е със зеленчуци и лук? Много! Вкусът е изключителен : сладък поради мед и остър поради червения пипер. Рецептата за предястие с домати прочетете и запретнете ръкави и пригответе
.
Съставки
Домат 5 броя.
Лук 3 бр.
Чесън 4 скилидки
Слънчогледово олио 4 супени лъжици
Лимонов сок 2 с.л.
босилек 1 ч.л.
червен пипер 1 щипка
Пчелен мед 1,5 с.л.
Сол 0,5 ч.л.
Приготвяне
За вкусна салатка с домати и чесън нарежете доматите на филийки с дебелина около 0,5–0,6 см. Също така нарежете обелените лукови кръгчета и чесъна на малки парченца.
Вземете стъклен буркан и поставете доматите на дъното като първи слой. Поръсете с лук и чесън. Повторете слоевете в този ред, докато не използвате всички съставки.
Изсипете дресинга, затворете капака и разклатете добре буркана. Изпратете предястие с домати и лук в хладилника поне за половин час.
Ароматните домати с лук директно от буркана са подходящи за всякаква гарнитура или просто така да си ги хапвате. Можете да добавите малко повече зеленина в буркана: не само вкусът ще се подобри - самата закуска ще бъде невероятно ярка.