Ако тиквичката е царицата на лятната трапеза, то патладжанът е безспорният ѝ цар. Обикновено обаче готвим патладжаните пържени или на фурна, пълнени с различни добавки.
Запеканка с пиле и патладжан
Продукти:
Пилешки гърди - 500 г
Кашкавал -150 г
Патладжани - 2 броя
Домати - 2 броя
Чесън - 2 скилидки
Магданоз
Майонеза - 2 с. л.
Олио - 2 с. л.
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжаните надлъжно на филийки, посолете ги и ги оставете на страна за 20 мин. След това ги изплакнете със студена вода и ги подсушете.
Запечете ги от двете страни на тиган с много малко мазнина (може и на грил-тиган).
В леко намазнена тава за печене наредете по дъното половината от патладжаните. Върху тях разпределете пилешките гърди, предварително измити, подсушени и нарязани на тънки жулиени. Посолете и поръсете с черен пипер.
Върху тях наредете останалата част от патладжаните, след това доматите.
Поръсете с магданоза, пресования чесън и майонезата. Завършете с настъргания кашкавал. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса в продължение на 35-40 минути.
Да ви е сладко!