Какво по-хубаво за топлите летни дни от нещо вкусно с тиквички? Малко кайма, малко тиквички, апетитна заливка и най-вкусната лятна манджичка е готова! Тази рецепта за мусака с тиквички със сигурност ще влезе завинаги в домашната ви готварска книга - опитайте, няма да съжалявате!
Мусака с тиквички и кашкавалена заливка
Продукти:
5 малки тиквички (1,2 кг)
400 грама мляно месо
3 средни глави лук
2 супени лъжици доматено пюре
7-8 малки домата
100 гр.кашкавал (може и без него)
4 яйца
150 гр.заквасена сметана
сол, черен пипер, олио
Приготвяне:
Запържете лука в тенджера, добавете каймата, сол и черен пипер на вкус, след което добавете доматеното пюре.
Настържете тиквичките, посолете ги и изстискайте сока.
Доматите се нарязват на филийки.
Разбийте яйцата със заквасената сметана и малко сол.
Намажете подходяща тавичка с мазнина, разпределете половината настъргани и отцедени тиквички, отгоре покрийте с ред кайма, след това отново тиквички.
Подредете резенчетата домати отгоре. Залейте всичко със сметаново-яйчната смес, поръсете с настърган кашкавал.
Запечете във фурната, предварително загрята на 180 градуса, за 30-35 минути.
Приятен апетит!