Опитайте тази рецепта за уникални Печени чушки с чесън в марината и ще съжалите, че не сте направили двойно количество. Вместо да купувате мариновани чушки, вече ще си ги приготвяте сами, защото технологията е много проста, а резултатът е с уникален вкус:
"Тази рецепта е точно за тези, които обичат чушки, подправени с чесън. Специално приготвям тези мариновани чушки за моя скъп мъж, който казва, че са по-добри от тези в ресторанта. Между другото, наследих рецептата от майка ми." - това ни пише читателката, която бе така любезна да сподели рецептата си с нас. Ето какво ви трябва за уникалните Мариновани пиперки с чесън :
Печени пиперки с чесън в марината
Продукти:
50 броя месести едри червени чушки
250 мл олио
250 мл бял оцет 9%
1 шепа захар
1 шепа сол
2-3 глави чесън
2 връзки пресен магданоз
1 пак.черен пипер на зърна
Приготвяне:
Както при всички рецепти, чушките първо се измиват добре под течаща студена вода, отцеждат се и се избърсват с кухненска кърпа. След това ги запечете на котлон от двете страни, както когато ги печете за лютеница, например. Извадете ги още горещи в тенджера с капак или в пликчета и ги оставете да изстинат.
След това ги обелете, но не е необходимо да ги цепите или да премахвате семките, а само дръжките. Оставете ги цели. В по-дълбока и широка тенджера се смесват олиото, оцетът, солта и захарта, след което сместа се слага на огъня да заври.
Когато марината заври, чушките се пускат в нея внимателно, за да се "попарят" в маринатата и да поемат вкусовете. Това трябва да стане на слаб огън, а течността просто да "къкри".
Не трябва да бъркате чушките, а само да разклатите тенджерата. Максималната продължителност на тази процедура е 10 минути. След това почистете чесъна и го нарежете на ситно, след което го смесете с наситнения магданоз и зърна черен пипер.
Чушките, като изстинат малко, се нареждат в чисти буркани: ред чушки, отгоре чесън и магданоз, пак чушки и така докато се напълни бурканът. Напълнете буркана с марината.
Оставете така напълнените буркани една нощ отворени, а на другия ден добавете още малко марината (ще забележите, че нивото ще спадне), за да има течност над чушките. Затворете ги добре и ги приберете на тъмно и хладно място. Ако нямате такова място за съхранение, тогава най-добре сложете малко консервант в маринатата и ще траят цяла зима.