Баба ми правеше тези картофки на фурна преди много време и винаги ги наричаше Пражки картофи , поради което това ястие получи това име. Наистина са специални на вкус, а няма нищо сложно в приготвянето им. Ако и вие искате да опитате най-вкусните печени картофки, то непременно опитайте рецептата за Редени Пражки картофки :
Редени Пражки картофки
Продукти:
Картофи - 600 гр.
Лук - 2 глави
Гъби - 300 гр.
Домати - 2 бр.
Твърдо сирене (кашкавал) - 100 гр.
Заквасена сметана - 100 гр.
Сол
черен пипер (смлян)
копър
Слънчогледово олио
Приготвяне:
Първо обелете картофите и гъбите.
Нарежете едната глава лук на кубчета, а другата - на полумесеци.
Прехвърлете нарязания на кубчета лук в тиган с растително масло и запържете.
Нарежете гъбите на филийки и ги смесете с лука.
Нарежете копъра и добавете в тигана. Подправете със сол и черен пипер.
Нарежете доматите наполовина и след това ги нарежете на полумесеци.
Картофи - нарежете на тънки плочи и настържете кашкавала на ситно ренде.
Покрийте тавата с фолио и намажете с растително масло. Оформете долния слой, като подредите няколко резена картофи върху тавата, както е показано по-долу.
Поставете лука (нарязан на кръгчета) върху картофите, овкусете със сол и черен пипер. Следващият слой са гъбите с лук.
След това разпределете доматите.
Накрая поръсете със заквасена сметана и с настърган кашкавал.
Ястието се пече 35-40 минути на 180°C.
Желаем ви добър вкус! :-)