Има рецепти, чието изпълнение е толкова просто, че и новак в кухнята би се справил. Е, днешната е точно такава! Този мекичък и ароматен пай с горски плодове е по силите дори на начинаещ кулинар, защото винаги се получава.
Оригиналната рецепта е с букет от горски плодове - боровинки, малини, ягоди, къпини в прекрасна комбинация. Въпреки, че по рецепта може да използвате и замразени плодове, ние Ви съветваме да заложите на истинските - ако се чудите къде да ги откриете по това време на годината, в BILLA са помислили за Вас. Успешната кампания "BILLA Градини" за четвърта поредна година грижливо подбира качествени плодове и зеленчуци от родни производители, отгледани в над 150 оранжерии, градини и лозя в цяла България. Там грижовни стопани с любов засяват първите семенца, за да поникнат те под топлите слънчеви лъчи и да ни зарадват с вкусните си и здравословни плодове.
Тази година веригата въвежда и специално разработена програма за намаляване нивата на пестициди в плодовете и зеленчуците по проекта. Благодарение на строгия контрол на качеството BILLA гарантира, че продуктите, които достигат до трапезата ни са със значително намалени количества или дори без остатъчни количества пестициди. Повече за програмата и кампанията можете да прочетете на www.billa.bg.
И така, ето го и него:
Вълшебен пай в 3 стъпки с букет от горски плодове
Продукти за тестото:
300-400 гр.брашно
1 ч.л.бакпулвер
100 гр.захар
2 яйца
120 гр.масло
Продукти за плънката:
300 гр.горски плодове - ягоди, малини, боровинки
Продукти за заливката:
200 гр.сметана
1 пак.ванилова захар
2 яйца
100 гр.захар
2 с.л.брашно
Начин на приговяне:
1. Първо пригответе плодовете - измийте ги и нарежете по-едрите. Ако използвате замразени плодове, предварително ги размразете и отцедете добре.
2. Пригответе тестото - много е лесно. Разбийте яйцата със захарта, добавете размекнатото масло и разбийте добре всичко. След това постепенно добавете брашното, пресято с бакпулвера, и омесете тесто. Пъхнете го в хладилник за 15-20 минути.
3. През това време пригответе заливката и намажете формата за печене (за предпочитане такава с пръстен) с масло. За заливката разбъркайте леко яйцата със захарта, добавете сметаната и ваниловата захар, след това брашното, и разбъркайте, докато бучките изчезнат.
4. Извадете тестото от хладилника, разточете го на кръг, по-голям от дъното на формата. Внимателно го поставете във формата и оформете борд по краищата. Отгоре разстелете равномерно плодовете и излейте върху тях заливката, като я разнесете равномерно.
5.Изпечете пая за 45-55 минути при температура от 180 градуса. След това оставете във фурната още 10 минути, без да я отваряте. Извадете сладкиша от фурната, оставете го да се охлади напълно във формата и едва след това го извадете внимателно. По желание отгоре поръсете с пудра захар.