Тъкмо се прибраха от училище и моят внук ми каза: "Бабо, никога не съм ял нещо толкова хубаво!" А сърцето на баба радостно тупти.
Можете да направите мекичките с плънка или без, разбира се, че пак са вкусни. Не съм ги правила по точна рецепта, но ще се опитам да ви напиша приблизителните съставки.
Пица-мекици за внуците
Продукти:
300 мл хладко прясно мляко
2 чаени лъжички захар
1 суха мая или ½ кубче прясна мая
200 мл хладко кисело мляко
1 супена лъжица течно масло или маргарин
1 яйце
1 пълна чаена лъжичка сол
1 бакпулвер
50 мл олио
800 г брашно +-
Приготвяне:
В приблизително 300 мл хладко мляко сложете 2 чаени лъжички захар и пакетче суха мая (или половин кубче прясна мая). Разбъркайте и оставете на топло за около 10 минути, за да се активира.
В купа за бъркане сложете 200 мл течно кисело мляко, предварително леко затоплено, да е хладко, една супена лъжица течно масло, едно яйце, пълна чаена лъжичка сол, един бакпулвер и 50 мл олио.
Добавете активираната и шупнала мая, след което разбъркайте добре. Постепенно започнете да добавяте брашно, приблизително 800 грама.
Тестото трябва да е меко, но не прекалено. Омесете добре и оставете да втаса на топло за около час. След това се изтръсква върху набрашнена работна повърхност, оформя се внимателно на топка, след което се разточва кора с дебелина около 1 см.
С остър нож изрежете формички по желание и в средата на всяка направете разрез (като на снимката). Оставете ги покрити да втасат леко и да удвоят обема си, около 10-15 минути.
Изпържете мекичките в силно сгорещено олио, но не на най-високата температура. Когато ги пускате в тигана, долната част, върху която са лежали, трябва да е нагоре. Когато покафенеят се изваждат върху хартиена салфетка.
ПЛЪНКА ЗА МЕКИЦИТЕ
Ако ще приготвяте мекици с плънка, разточете кората и я нарежете на желани форми, след което върху всяко парче тесто сложете кетчуп, риган, шунка и настърган кашкавал за пица или моцарела.
Затворете мекиците и притиснете краищата с вилица. Оставете тестото да втаса около 15 минути. След това ги изпържете в сгорещено олио, но не на най-силна степен. Моят котлон е с 9 степени, а аз ги пържа на 6.
Да ви е сладко!