Моя приятелка, която работи като готвачка в ресторант, е известна с кюфтетата си, за които хората се редят на опашка.
След много убеждаване тя сподели с мен тайната на приготвянето на идеално сочни кюфтета и сега искам да споделя тази тайна с вас.
Тайната е в маринатата. Според моята приятелка ключът към сочността на кюфтетата е мариноването на каймата, което за мен беше пълна изненада!
Сега за подробностите.
Идеалните кюфтета се получават от месо, накълцано с нож, въпреки че използването на месомелачка значително опростява процеса.
За каймата е препоръчително да използвате два вида месо: едно по-тлъсто, като свинско, и едно по-постно, телешко.
Към готовата кайма се добавят подправки, сред които и задължителният черен пипер, както и магданоз.
Важно е да запомните, че все още не трябва да добавяте сол, тъй като тя извлича влагата и може да направи кюфтетата сухи.
Като марината в каймата се налива много студена газирана минерална вода в количество 100-150 мл на килограм кайма.
След като добавите газираната вода, разбъркайте добре каймата и я разбийте на масата, като я прехвърлите в торба, за да подобрите консистенцията.
След това каймата се маринова в хладилника за 3-5 часа.
Последният етап е добавяне на ситно нарязан лук и сол към каймата преди пържене.
Кюфтетата се запържват в тиган в малко олио до зачервяване от двете страни, по желание може да се панират.
Резултатът е изключително вкусни, сочни кюфтета, които всеки ще хареса.