В тефтера, който пазя още от моята майка, тези сладки са записани просто като Бабини курабии . И до днес помня аромата им на лимон и хрупкавата захарна коричка, когато ги разчупиш...
Чудни са потопени в прясно мляко за закуска или пък опаковани прилежно в раницата на детето за училище. Може да почерпите с тях в офиса или пък да ги вземете на излет или разходка в планината. Изобщо - универсална рецепта, която си заслужава да запишете. Ето необходимите продукти:
Бабини курабии със захар
Продукти:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. кисело мляко
- 1 ч.ч. захар + още малко за поръсване
- 1 с.л. сода бикарбонат
- 3 с.л. мас
- 1 к.ч. олио
- настъргана лимонова кора
- брашно - около 700 г
Приготвяне:
Счупете яйцата, добавете киселото мляко и разбъркайте. Прибавете размекнатата мас, олиото, захарта, содата и лимоновата коричка.
Разбъркайте и прибавете брашното на части до омесването на меко тесто. Ако брашното не е достатъчно, прибавете още малко.
Снимка: Фейсбук
Накъсайте топчета от тестото и оформете курабийките.
Снимка: Фейсбук
Потопете всяка курабийка в захар на кристали и подредете в тава, застлана с домакинска хартия, като ги обърнете със захарта нагоре.
Изпечете бабините курабийки в загрята фурна на 200 градуса до златисто.
Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук
Да ви е сладко!
Снимка: Фейсбук