Белите курабии са се приготвяли редовно по времето на нашите баби, но сега тази вкусна рецепта е незаслужено забравена. Приготвят се много лесно, изглеждат много добре, в средата са меки като гъба, а отвън са с интересна бяла глазура, която хрупка и се топи в устата.
Страхотни са за похапване, ако ги сервирате с кафе или чай, а заради бялата глазура имат и дълъг срок на годност. Днес глазурата е обект на много спорове, но по-рано всяка домакиня имаше тази рецепта в тефтера си. Ето какво ви трябва за сладките бисквити с бяла глазура :
Бисквити с бяла глазура
Продукти:
665 г брашно (или колкото е необходимо)
220 г захар
2 жълтъка
250 мл топло мляко
1 щипка сол
50 мл олио
1 пакетче ванилова захар (10-12 г)
2 пак.бакпулвер (20 г)
За глазурата:
2 белтъка
100 г пудра захар
няколко капки лимонов сок
Приготвяне:
В дълбока купа се слагат 125 гр. брашно, 220 гр.
След това добавете 50 ml олио и отново разбийте енергично за около минута, докато мазнината се поеме в сместа. Оставете настрана да се охлади и починете за 20 минути. След изминалото време добавете двата жълтъка, след което отново разбъркайте.
Към получената смес добавете ванилова захар и започнете постепенно да добавяте останалото брашно с бакпулвера. Първо се разбърква с бъркалка до получаване на компактно тесто, след което се добавя останалото брашно и се меси на ръка.
Тестото е меко и леко лепнещо под пръстите. Разстелете върху набрашнена работна повърхност и с точилка разточете кора с дебелина 1 см. С формичка или чаша изрежете кръгове (6 см) или по желание. Останалото тесто отново съединете и разточете на кора, след което правете кръгове, докато изчерпите цялото тесто.
Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене, на известно разстояние. Загрейте фурната на 180 градуса, след което ги изпечете за 20 минути. Курабийките не трябва да потъмняват, а да останат бели (щом дъното и страните започнат да покафеняват, значи са готови). Когато се изпекат, се оставят да изстинат.
ЗА ГЛАЗУРАТА:
В купа се смесват белтъците, пудрата захар и няколко капки лимонов сок. Разбийте с миксер до получаване на гъста, лепкава, полутечна глазура. Потопете всяка бисквитка в глазурата и оставете върху решетка или хартия, докато изсъхне напълно. Глазурата всъщност е захар и предпазва бисквитките от разваляне.
Всички, които не обичат тази редовно използвана глазура от белтък и захар, могат да си приготвят обикновена глазура от разтопен бял шоколад с една чаена лъжичка олио или да смесят пудра захар с чист лимонов сок.