Няма начин да не си ги спомняте - навремето това бяха най-често приготвяните великденски сладки във всеки дом. Гъсенички с амонячна сода или Сладки от месомелачката - всеки ги има записани по различен начин, но рецептата е една.
Великденски сладки от месомелачката
Продукти:
3 яйца
400 гр. кристална захар
3/4 ч.ч. разтопена мас
1/2 ч.ч. кисело мляко
2 пак. амонячна сода
1 ч.л. сода бикарбонат
2 пак. ванилия
кората на 1 лимон
1 кг брашно
Приготвяне:
В купа разбийте с помощта на миксер яйцата заедно със захарта и ванилиите, прибавете разтопената мас (не гореща) и настърганата кора на лимона.
Отделно в киселото мляко прибавете двата вида сода, разбъркайте и след като шупне, прибавете към яйчената смес, отново разбъркайте. Оставете сместа за около 20 минути така, за да се разтвори добре захарта като периодично разбърквате.
В голям съд пресейте брашното, направете си кладенче, за да поставите течната смес в него, замесете твърдо нелепнещо тесто. Колкото е по твърдо тестото, толкова по назъбени ще станат курабийките.
Завийте тестото със стреч фолио, за да не засъхва за два часа, много е важно тестото да престоява, затова не избягвайте тези стъпки.
С ръчна машинка за мелене на кайма със специална представка започнете да прекарвате тестото през нея. Изрежете бисквитените курабийки на ленти 6-7 см дълги и подредете в намазана с олио тава на разстояние една от друга със назъбената част на бисквитите нагоре
Печете в предварително нагрята фурна на 200 градуса до лек златист цвят. Колкото повече престояват курабиите толкова по пръхки и меки стават, като ги съхранявате в затворен съд или найлонов плик.