За тестото:
100 гр. свинска мас
1 яйце
2 супени лъжици мед
1/2 чаена лъжичка бял оцет
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
250-270 гр. брашно
лимонена кора
Плънка:
300 гр. запечени орехи
2 супени лъжици по-гъст мармалад (от сливи)
1/4 чаена лъжичка канела
4 яйца
3 супени лъжици мед
1 чаена лъжичка ракия или ром
Първо в предварително загрята фурна запечете орехите.
Оставете ги да се охладят, след което махнете черупката и ги претрийте между дланите си. Смелете ги.
Пригответе тестото.
На слаб огън разтопете маста и меда.
След това ги сложете в купа, добавете яйцето и постепенно брашното, содата, кората от лимон (настъргана), оцета.
Замесете нелепкаво тесто.
В зависимост от размера на лъжиците и яйцето, може да се наложи да добавите още 20-30 грама брашно.
Разделете тестото на 2 части.
Разточете 2 тънки кори с размерите на малка правоъгълна тава - 20х30 см.
Ако ви е по-лесно, може да точите върху хартия за печене, така че корите по-лесно да се прехвърлят в тавата.
Намажете леко дъното на тавата с масло и
поставете вътре първата кора.
Пригответе плънката:
Първо разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците на твърд сняг и добавете един по един жълтъците.
Добавете меда, канелата, орехите, мармалада, ракията и с помощта на шпатула хубаво объркайте.
Разпределете плънката върху вече поставената кора в тавата.
Отгоре внимателно поставете и втората кора.
Пъхнете питата в предварително загрята на 190 градуса фурна и я оставете да се пече около 25 минути или докато получи красив златист цвят.
Хубаво оставете да се охлади и я нарежете на правоъгълници.
Насладете се на прекрасния й вкус.