Ретро орехова торта с шоколад - днес няма да намерите такъв вкус и в най-скъпата сладкарница! Домашно и адски вкусно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ретро орехова торта с шоколад - днес няма да намерите такъв вкус и в най-скъпата сладкарница! Домашно и адски вкусно:
Ретро орехова торта с шоколад - днес няма да намерите такъв вкус и в най-скъпата сладкарница!...
13967
Източник: За Жената
Ретро орехова торта с шоколад - днес няма да намерите такъв вкус и в най-скъпата сладкарница! Домашно и адски вкусно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

В миналото сладкишите са се приготвяха с яйца, мляко, брашно и в общи линии достъпни продукти, които бяха налични във всяка кухня. Днес в рецептите често срещаме съставки като яйца на прах, растително мляко, подсладители и различни екзотични подправки.

Ако изпитвате носталгия към доброто старо време и истинския, 100-процентов вкус, то непременно си пригответе тази Ретро орехова торта с шоколад  и се насладете на нещо невъобразимо вкусно.

Това е един от най-вкусните сладкиши, които нашите баби и майки са приготвяли, когато са искали да зарадват гостите и любимите си хора. И днес ретро тортата е кралицата на рождени дни и други важни тържества, неустоима с отличния си вкус. Ето какво ви трябва:

Ретро орехова торта с шоколад

Продукти: 

  • 3 яйца
  • 190 г захар
  • 4,5 с. л. вряла вода
  • 4,5 с. л. олио
  • 120 г брашно
  • 150 г смлени орехи
  • 1 ч. л. бакпулвер

За крем карамела:

  • 500 мл прясно мляко
  • 8 с. л. брашно
  • 340 г захар
  • 30 г масло
  • 30-50 г шоколад

Приготвяне: 

Яйцата се разбиват добре със захарта, докато се сгъстят, побелеят и увеличат обема си (около 10 минути с миксер). След това постепенно и на тънка струйка добавете олиото, след това горещата вода и разбийте още малко. Тогава нямате нужда от миксер.

Пресейте брашното, смесено с бакпулвера, след което го добавете към сместа от течни съставки. Добавете смлените ядки. Разбърква се с лъжица или шпатула, като въртите леко, за да остане сместа пенлива и въздушна.

Получената смес се изсипва в намаслена и набрашнена форма с диаметър 20 см (или застлана с хартия) и се пече 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Изпеченият блат се изважда върху решетка да се охлади.

приготвяне блат торта

Снимка: Pinterest

Охладената кора разрежете внимателно на три части с еднаква дебелина (за по-лесно разрязване първо маркирайте, след това бавно прокарайте конец за зъби или разрежете с дълъг нож). Може да печете корите и поотделно (по-кратко от указаното), просто разделете сместа на три равни части.

За крема: Част от млякото се смесва с брашното, а останалото мляко се оставя да заври и в него на тънка струйка се изсипва разтвореното брашно, след което се сварява като пудинг. Бърка се с бъркалка за около 5 минути, докато кремът се сгъсти хубаво. Може да се разбие веднага с миксер, а може и като оставите купата настрана.

варен крем за торта

Снимка: Pinterest

Когато кремът е полусварен, в друг съд сложете захарта да се разтопи на слаб огън. Към разтопената и карамелизирана захар постепенно добавете крема и всичко бъркайте на слаб котлон, за да се изравни и захарта да се разтвори напълно.

Накрая добавете маслото, нарязано на парчета, и шоколада, начупен на кубчета, след което разбъркайте, докато се разтопят и се смесят в сместа.

крем карамел с шоколад

Снимка: Pinterest

Съединете корите с изстиналия крем карамел и оставете малко за украса.

Цялата торта се намазва отгоре и отстрани, след което се украсява по желание.

шоколадова торта с орехи

Снимка: Pinterest

Със смлени и цели орехи украсих цялата торта. Преди сервиране е необходимо тортата да се охлади няколко часа в хладилник.

ретро орехова торта с шоколад

Снимка: Pinterest

парче орехова торта

Снимка: Pinterest

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft